Magazin

Popili ste kafu, a i dalje ste pospani: Doručku dodajte ovu namirnicu kako biste produžili efekat kofeina

Bilo da se radi o ranoj smjeni ili ritualu za početak dana, kafa je svakodnevno spas za mnoge.

žena pije kafu
FOTO: THE OPTIMIST CLOUD/YOU TUBE/SCREENSHOT

Međutim, oni koji nisu popili onoliko šoljica kafe koliko bi željeli mogu brzo primijetiti da kofein počinje da nestaje dok se potreba za drijemanjem povećava.

Dok mnogi od nas u ovom trenutku već spremamo i drugu dozu, profesorica hemije na Brin Mavr koledžu otkrila je zašto biste trebali preskočiti tu drugu šoljicu kafe tako rano ujutru. Takođe, dodala je kako biste umjesto toga trebali dodati ne tako očekivanu namirnicu vašem doručku.

Ta neočekivana stavka za doručak je grejpfrut koji bi potencijalno mogao produžiti efekte kofeina kako bi vam pomogao da prebrodite popodnevni pad kada samo čekate da sat otkuca 16 sati.

Mišel Frankl, profesorka hemije, rekla je tokom ove sedmice na webinaru “Chemistry World”: “Ako jedete puno grejpfruta, možete povećati vrijeme zadržavanja kofeina u sistemu”.

Pročitajte još

Ako niste ljubitelj, dodala je da bi vam energiju mogli pružiti i kupus, brokula i brokulice.

Pored ovoga, stručnjak za spavanje je nedavno preporučio kako kafu ne biste trebali piti u prvom satu nakon buđenja.

Kada se govori o ključnoj prvoj šoljici kafe ujutro, mnogi ljudi imaju tendenciju da posegnu za prvom kafom u prvih 5-10 minuta nakon buđenja – rekao je Reks Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije Happy Beds.

Međutim, da biste iskoristili sve prednosti kofeina, trebali biste sačekati najmanje sat vremena, preporučio je.

– Kada se probudimo, naši nivoi kortizola, često povezani sa stresom, su na vrhuncu. Iznenađujuće, kortizol povećava budnost. Kofein dok su nivoi kortizola već visoki može suprotstaviti ovaj efekat, što može dovesti do tolerancije na kofein – dodao je.

Dakle, što ranije popijete kafu, to će na kraju biti manje efikasna, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu