Politika

Predsjednik Srpske čestitao Pesah "Srbi i Јevreji najviše stradali u istoriji"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku povodom nastupajućeg jevrejskog praznika Pesaha predsjedniku Izraela Isaku Hercogu i izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Vama i narodu Izraela srećan Pesah, sa željom da ga proslavite u miru, duhovnoj snazi, zdravlju i radosti širom države Izrael, kao i svuda gdje Јevreji žive i rade – istakao je Dodik u čestitki.

Dodik je podsjetio da Јevreji ovaj veliki jevrejski praznik, kojim se proslavlja oslobađanje biblijskih Izraelaca iz ropstva u Egiptu, doživljavaju kao suštinu Božjeg heseda, Božje zaštite pune ljubavi prema Јevrejima.

– I mi, Srbi zapadnog Balkana, vjerujemo u Božju milost i zaštitu prema nama. Upravo iz tog razloga, sa radošću Vam čestitam ovaj praznik, važan za vašu, ali i svjetsku i hrišćansku civilizacijsku baštinu – naveo je on.

Pročitajte još

Dodik je naglasio da su Srbi i da ovo značajno sjećanje povezuje dva naroda i “obavezuje nas da sjećanje održavamo živim, svijest sveprisutnom, a naše prijateljstvo i saradnju čvrstom i energičnom”.

– Sa željom za mnogo uspjeha i mir, vas i naroda Izraela, za ovaj i druge jevrejske praznike koji dolaze, srdačno vas pozdravljam i želim srećan Pesah – navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Јevreji sutra počinju osmodnevno obilježavanje svog velikog praznika – Pesaha, izlazak Јevreja iz egipatskog ropstva, piše RTRS.

Pesah je jedan od najstarijih praznika i traje osam dana, a obilježava se svečanom večerom seder (hebrejski – red) na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji, odvijaju po strogo utvrđenom redu.

To je praznik proljeća, koji se obilježava u spomen na spasenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva.

Pesah je jedan od tri najveća jevrejska praznika čije obilježavanje traje već tri hiljade godina, a koji ima, istovremeno, istorijski i vjerski karakter.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije