Biznis

Razlog nema veze sa samim poslom: Muškarci se vraćaju u kancelarije, žene ne žele

Mnogi od najvećih američkih poslodavaca, uključujući Amazon, Epl i Dizni, počeli su da pozivaju svoje zaposlene nazad u kancelariju u pokušaju da povećaju produktivnost i saradnju.

Čovjek kuca na tastaturi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Dok radnici na daljinu kažu da ne žele da se odreknu ličnih i profesionalnih prednosti koje im omogućava fleksibilnost radnog mjesta, među zaposlenima se razvio interesantan trend, ako pogledamo statistiku onih koji su odlučili da se vrate.

Američki muškarci se vraćaju u kancelariju bržim tempom od žena, pokazuju podaci Biroa za statistiku rada (BLS). Utvrđeno je da težina ličnih i porodičnih obaveza često nesrazmjerno pada na žene.

Studija BLS je pokazala da je broj muškaraca koji su barem djelimično radili kod kuće pao na 28 odsto 2022. godine, sa 35 odsto u 2021. Brojke se drastično razlikuju za žene, jer je broj pao za samo pola procentnog poena tokom istog perioda, i sada iznosi 41 odsto.

Pročitajte još

BLS ne kaže sa sigurnošću zašto je više žena nastavilo da radi na daljinu, ali podaci pokazuju da su imale mnogo više posla kod kuće.

Žene su provodile znatno više vremena obavljajući neplaćene kućne poslove pored svojih dnevnih poslova, navodi BLS. U prosjeku, 22 odsto muškaraca je radilo kućne poslove, kao što su čišćenje ili pranje veša, u poređenju sa 47 odsto žena.

Jedna statistika koja otvara oči: u domaćinstvima sa djecom mlađom od šest godina, žene su provodile u prosjeku više od dva puta više vremena pružajući negu djetetu, što obuhvata kupanje, pripremanje obroka i slično, nego muškarci.

Prema Privrednoj komori SAD, nedostatak pristupačnih opcija za brigu o djeci dodatno pogoršava ovu neravnotežu, jer primorava staratelje da se snalaze u složenosti balansiranja između posla i porodičnih obaveza.

Fleksibilnost posla je očigledno mnogo važnija za žene nego za muškarce. Podaci pokazuju da 57 odsto žena kaže da je fleksibilno radno vrijeme veoma važno, dok samo 44 odsto muškaraca vjeruje u isto.

Oko 50 odsto žena je takođe vjerovatno reklo da bi rad od kuće svaki dan bio prihvatljiv za razliku od 43 odsto muškaraca, dok 28 odsto žena kaže da bi rad svaki dan u kancelariji bio neprihvatljiv u odnosu na 43 odsto muškaraca, prenosi Telegraf.

Uprkos prednostima, rad na daljinu ima i svoje nedostatke. Biti van kancelarije može značiti ograničen pristup resursima kompanije. To takođe može značiti niži nivo vidljivosti od strane onih na pozicijama moći. Rad u istom prostoru sa šefom povećava vjerovatnoću da se nečiji napori da se prepoznaju i dobiju zasluge za dobro obavljen posao.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije