Biznis

Pogledajte kako je njen poslodavac pratio: Dobila otkaz jer nije dovoljno kuckala dok je radila od kuće

Suzi Čeko radila je za jednu australijsku osiguravajuću kuću 18 godina i planirali su je unaprijediti, ali su se onda pojavile sumnje o njenom učinkovitom radu.

Čovjek kuca na tastaturi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Bila je odgovorna za praćenje “poštovanja rada od kuće”, međutim, njen vlastiti učinak opao je zbog propuštenih sastanaka i rokova, a njena firma je čak tvrdila da su kažnjeni prema Poverljivosti o radu (FWC).

U novembru 2022. dobila je plan za poboljšanje svog učinka, ali je dobila otkaz 20. februara 2023. Tokom pregleda njen bivši poslodavac je koristio softver za praćenje kako bi izbrojao koliko je puta kucala tokom dana. Kad su procijenili da ne kuca dovoljno, dobila je otkaz.

Pročitajte još

Čeko je ostala šokirana zbog otkaza, a kolegama je navodno priznala: “Ponekad se posao odvija sporo, ali nikad se nije dogodilo da uopšte nisam radila. Možda sam nekad otišla u prodavnicu s vremena na vrijeme, ali to ne bi bilo tokom cijelog radnog vremena. Treba mi malo vremena kako bih razmislila o tome pa ću reagovati na otkaz.”

Dodala je: “Prolazila sam kroz dosta privatnih problema koji su pogoršali moje mentalno zdravlje i nažalost, vjerujem da je to uticalo na moj učinak i moj rad.”

Radila je manje

Pratili su njen rad 49 dana. Od 49 dana, utvrđeno je da je kasnila 47 i da 44 dana nije radila predviđeno radno vrijeme. Osim toga, utvrdili su da je 29 dana završila ranije posao i da ukupno četiri dana nije radila niti sat vremena, prenosi Kurir.

Kad je započela video poziv s jednim od svojih šefova, na ruci je imala napisano ‘J***’. Čeko takođe tvrdi da je njen bivši poslodavac imao unaprijed smišljen plan da je se riješi i da je bila meta zbog problema s mentalnim zdravljem.

Podnijela je molbu za nepravedan otkaz, međutim, zamjenik predsjednika FWC Tomas Roberts potvrdio je da je to odbijeno te je rekao: “Podnosilac zahtjeva je dobio otkaz zbog valjanog razloga lošeg ponašanja. Sumnjam da su navedeni razlozi isključenja s posla bili ozbiljni i stvarni”, piše Ladbible.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu