Kultura

Rok Partenon (32): Džimi Pejdž, okultista na gitari (VIDEO)

Sedamdesete godine prošlog vijeka obilježila je jedna supergrupa u rok muzici, pod imenomn “Led Cepelin”.

Džimi Pejdž
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Bend je svirao čvrsti rokenrol, na potpuno originalan način.

Gitarista Džimi Pejdž, pjevač Robert Plant, basista Džon Pol Džons i bubnjar Džon Bonam Bonzo napravili su jedinstven spoj pop kulture, rokenrola i mračne satanističke metafizike, te na taj način utrli put za čitavu jednu oblast u modernoj muzici koja se zove “Metal” muzikom. Cepelini su zapravo bili preteče “Hevi metala”, koji je odmah poslije njih inaugurisala grupa “Blek Sabat”.

Istorija “metal” muzike sa Cepelinima i Blek Sabat kao počecima razvila se tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka u brojne pravce – od “Teškog metala”, preko “Spid metala”, “Gotik metala”, “Treš metala” do mračnog “Death i Black metala”. Cjelokupan opus svih nastavljača Cepelina, ujedinjenih pod oznakom “metal” muzika, inspirisan je velikim dijelom okultnim interesima gitariste Džimija Pejdža. 

Džimi Pejdž je bio oduševljeni sljedbenik “sataniste” Alistera Kroulija, koji je sam sebe nazivao Velikom zvijeri, sa oznakom 666. Pejdž je bio posvećen u Kroulijev lik i djelo do te mjere da je kupio njegovu kuću zvanu “Boleskin House” i preuredio je u neku vrstu muzeja prepunog ličnih stvari velikog britanskog maga.

Kao što je Krouli bio veliki okultista i mag sa početka dvadesetog vijeka, koji je uvijek sa sobom nosio magijski štap, Pejdž je bio to isto, samo sa gitarom u rukama.

Krouli je bio avanturista i nemirni duhovni istraživač starih kultova. U ogromnom broju knjiga koje je ostavio za sobom pisao je isključivo o magijskoj teoriji i praksi. Egipatski mračni bogovi, demoni, pali anđeli i Satana ili Ajvaz lično, govorili su kroz Kroulija ili njegovog prijatelja medijuma Nojberga, a on je sve to prenosio svojim učenicima.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (21): Vorholova fabrika glamura (VIDEO)

Rok Partenon (22): Pop mitologija

Rok Partenon (23): Džim Morison, divlji roker (VIDEO)

Rok Partenon (24): Šetnja tamnom drugom stranom (VIDEO)

Rok Partenon (25): Morison i Arto

Rok Partenon (26): Esid generacija (VIDEO)

Rok Partenon (27): Džim Morison i Lu Rid (VIDEO)

Rok Partenon (28): Mensonovo nasljeđe

Rok Partenon (29): Mensonov zločin

Rok Partenon (30): Menson i seksualna revolucija (VIDEO)

Rok Partenon (31): Mračno nasljeđe (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije