Kultura

Rok Partenon (24): Šetnja tamnom drugom stranom (VIDEO)

Šetnju po divljoj strani ljudskog iskustva treba da prođe svako ko želi da provjeri smisao svog postojanja u imaginarnoj kupoli života ili kako to lijepo kaže Ernest Jinger, u areni univerzuma.

Džim Morison
FOTO: 215DAYS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Duhovni ratnici svakog vremena i prostora morali su jednom pogledati dno rijeke iz koje ističe iluzija.

A ta rijeka je divlja, neobuzdana sila koja protiče donjim prostorima božanskog čovjekovog bića. U njoj se podjednako kupaju osnove nerazumske životinje, strast za životom i strast za smrću, u njoj se kupaju  demoni i nevidljive fantazme koje Frojd naziva podsvjesnim carstvom – Idom. U toj rijeci je i dodir s paralelnim svijetom čarobnjaka. Heleni su haos i bezumlje poklonili kao osobinu bogu Dionisu, koji se neprekidno bori s Apolonovim snagama reda i harmonije.

Kad je Fridrih Niče zaronio u tajnu nastanka pozorišta, zapisao je:

“Pritom od onog temelja svega postojanja, u Dionizijskoj podzemno dubokoj osnovi svijeta, u svijest jedinke smije da prodre samo tačno onoliko koliko Apolonska snaga ozaravanja i preobražavanja može opet da nadvlada, tako da su ta dva umjetnička nagona primorana da svoje snage razviju u strogoj uzajamnoj srazmjeri po zakonima vječite pravde.”

Uz dužno poštovanje Apolona, šetnju ćemo ovog puta nastaviti po divljoj strani, slijedeći ritam Džima Morisona, ali i njegovog idola Lu Rida, njujorškog lidera somotskog podzemlja. Hey Sugar, take a walk on a wild side…

Dionisa često opisuju kao boga ludila, bluda, nerazumnosti, poezije i vina. Postoji više predanja o tom neobičnom bogu, ali ovdje ćemo se osvrnuti samo na orfičko. Prema tom predanju Dionis je sin kraljice podzemnog svijeta mrtvih Persefone i vrhovnog starogrčkog boga Zevsa. Zevs je u obliku zmije oplodio Persefonu u jednoj pećini na Siciliji.

Rođen je dječak s rogovima, Dionis, novi vladar svijeta koji je, čim se rodio, postavljen na presto. Ljubomorna Zevsova supruga Hera poslala je Titane da ubiju dječaka. Titani su namazali lice gipsom (maska) i mamili dječaka ogledalom (dvojnik). Dionis se preobražavao (gluma) u jarca (rođenje tragedije), lava, zmiju i bika, da bi umakao svojim napadačima. Kad je bio u obliku bika Titani su ga uhvatili i rastrgli (sparmagos), zatim su priredili gozbu i njegovo raskomadano tijelo iznijeli na trpezu. Zevs je, otkrivši prevaru, munjom ubio Titane, a Dionisove udove predao Apolonu na čuvanje (kontrola ludila), dok je Dionisovo srce uzela boginja mudrosti Atena, iz kog je kasnije rođen novi Dionis.

Helenski bogovi Apolon i Atena, reprezenti reda, uzeli su pod svoje Dionisa, da sačuvaju svijet od haosa čiji je on simbol.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (11): Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (12): Ubistvo Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (13): Brajan Džons i Panovo rogato nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (14): Kovitlac seksa, droge i rokenrola (VIDEO)

Rok Partenon (15): Brajan u naručju vještice (VIDEO)

Rok Partenon (16): Put u Maroko (FOTO)

Rok Partenon (17): Džudžuke i bog Pan (VIDEO)

Rok Partenon (18): Brajan Džons i panična kultura

Rok Partenon (19): Lu Ridove tamne vizije (VIDEO)

Rok Partenon (20): Pjesnik bizarnog Njujorka (VIDEO)

Rok Partenon (21): Vorholova fabrika glamura (VIDEO)

Rok Partenon (22): Pop mitologija

Rok Partenon (23): Džim Morison, divlji roker (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije