Kultura

Rok Partenon (31): Mračno nasljeđe (VIDEO)

U istoriji rokenrola Čarls Menson zauzima posebno mjesto, jer njegov crni uticaj nadahnjuje mnoge danas prisutne muzičare i njihove bendove.

policajac vodi uhapšenog Čarlsa Mensona
FOTO: 9 NEWS AUSTRALIA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Njegovo mračno nasljeđe uzbuđuje članove grupa Husker Du i U2,  da mu se u nekoliko svojih intervjua javno obrate kao inspiraciji.

Merilin Menson ga čak koristi i u svom imenu. Avangardni pjesnik i pjevač Henri Rolins ima Mensonovske insignije istetovirane na nabildovanom tijelu kao svojevrsni znak odanosti. Aksl Rouz iz grupe Guns&Roses, ne samo da nosi majicu sa Mensonovim likom na koncertima, već je pjesma s albuma “The Spaghetti Incident”, “Look at your game girl”, potpuno posvećena njegovom liku i djelu.

Grupa Sonic Youth ima pjesmu “Dolina smrti 69”, posvetu familiji, a Lemonhedsi i Evan Dando pjesmu “Tvoj dom je gdje si srećan”, po čuvenoj Mensonovoj hipi sentenci.

Broj grupa hevi metal orijentacije kojima je on stalna inspiracija teško je i nabrojati. I konačno, Trent Reznor, jedan od najzanimljivijih novih pop kompozitora i tekstopisaca, član benda Nine Inch Nails, toliko je opsjednut mračnim antiherojem da je kupio kuću u Čelo Drajvu, gdje je izvršen masakr nad Šeron Tejt i nekolicine njenih prijatelja, da bi je preuredio u sopstveni muzički studio. 

Činjenica da sam Menson nije učestvovao direktno u ubistvima Tejt – La Bjanka, već da su to učinili članovi njegove familije kojima je on dirigovao misli, čini ga definitivno jednim od najvećih crnih magova ovog stoljeća. Đavo u Mensonovom liku došao je po svoje i uzeo život devet mjeseci trudnoj Šeron Tejt, koja je čekala dijete s rediteljem Romanom Polanskim.

U istoriji rokenrola Menson zauzima posebno mjesto, njegov crni uticaj nadahnjuje mnoge danas prisutne muzičare i njihove bendove. Sam Menson je danas živ i zdrav i na doživotnoj kazni u jednom kalifornijskom zatvoru. Svakoga dana on prima gomile pisama od hiljada i hiljada svojih obožavalaca.

Čarls Menson na sudu
FOTO: COURT TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mnogi koji su sanjali hipi san i rok utopiju prestali su s tim poslije Mensonovih strašnih zločina. On je za mnoge bio čovjek koji je, poput mračnog anđela, prekoračio sve granice i živio u svijetu apsolutne slobode. Mensonov hipi imidž zapuštenog divljaka s dugom kosom i bradom zastrašuje pripadnike svijeta reda, jer su tako vazda izgledali problematični tipovi, od primitivnih ljudi do kozaka, četnika ili kubanskih revolucionara.

Rokenrol je umro u momentu kada je prevazišao sve dozvoljene granice i kada su ga, zajedno sa svojim simbolom Čarlsom Mensonom, zarobili u strogo određeno carstvo nužnosti. S Mensonom je u zatvor otišla i seksualna revolucija, koju je deceniju kasnije ozbiljno napao virus side.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (11): Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (12): Ubistvo Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (13): Brajan Džons i Panovo rogato nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (14): Kovitlac seksa, droge i rokenrola (VIDEO)

Rok Partenon (15): Brajan u naručju vještice (VIDEO)

Rok Partenon (16): Put u Maroko (FOTO)

Rok Partenon (17): Džudžuke i bog Pan (VIDEO)

Rok Partenon (18): Brajan Džons i panična kultura

Rok Partenon (19): Lu Ridove tamne vizije (VIDEO)

Rok Partenon (20): Pjesnik bizarnog Njujorka (VIDEO)

Rok Partenon (21): Vorholova fabrika glamura (VIDEO)

Rok Partenon (22): Pop mitologija

Rok Partenon (23): Džim Morison, divlji roker (VIDEO)

Rok Partenon (24): Šetnja tamnom drugom stranom (VIDEO)

Rok Partenon (25): Morison i Arto

Rok Partenon (26): Esid generacija (VIDEO)

Rok Partenon (27): Džim Morison i Lu Rid (VIDEO)

Rok Partenon (28): Mensonovo nasljeđe

Rok Partenon (29): Mensonov zločin

Rok Partenon (30): Menson i seksualna revolucija (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije