Kultura

Rok Partenon (56): Glorija Džons (VIDEO)

Kada je Mark Bolan upoznao fatalnu pjevačicu Gloriju Džons, stvari su ponovo krenule u drugom pravcu.

Glorija Džons
FOTO: TREXMARCBOLAN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Glorija je bila američka muzička zvijezda “Motaun produkcije”, autorka slavne pjesme “Tained Love”, koju su poslije obradili “The Soft Cell”.

Tamnoputa Glorija je došla u Ti Reks da pjeva bek vokale i svojom magičnom seksualnošću potpuno očarala Mark Bolana. Dobili su sina 1975. godine.

Na pozornici je djelovalo kao da je seksualni šaman dobio svoju prvosveštenicu. Vrištali su na sceni jedno prema drugom, praćeni kolektivnom histerijom Bolanovih obožavateljki. Glorija je na sceni dala veliki doprinos u izvedbi možda najbolje pjesme Ti Reksa “Get it on/ Beng a Gong”.

Ova zarazna numera odškrinula je vrata i američkog tržišta, gdje Bolan ranije nije imao pristup. U njoj Bolan pjeva fatalne stihove “Ti si građena kao auto i imaš dijamantske ratkapne, ustani, udari u Gong”.

Automobilski kreš, kao u Balardovom romanu bio mu je suđen. Upravo ga je automobil zvani Glorija Džons i usmrtio. Dvije nedjelje prije njegovog 30. rođendana, 1977. godine,  Glorija je vozila “mini moris”, poslije jedne pijanke u londonskom restoranu. Dovoljno da bude neoprezna, te da zakuca automobil u drvo i na licu mjesta usmrti glamuroznu rok zvijezdu. Da bi izbegla zatvorsku kaznu, Glorija je sa sinom otputovala u SAD, čija je bila državljanka. Nikada nije robijala zbog ubistva supruga.

Glamurozni Bolanov životni stil bio je inspiracija brojnim umjetnicima. Od bitničke mod mladosti do boemske hipi kreature, preko flambojatnog gliter idola do doba teškog rok dinosaurusa, Bolan je neprekidno gradio fascinantnu karijeru. Ipak, nepravedno je sklonjen iz Rok Panteona, gurnut u sjenku brojnih drugih rok zvijezda koji su, kopirajući njegov imidž ili njegovu muziku, stekli svjetsku slavu.

Bio je izrazito okupiran mitskim matricama, okultnim pojavama, o čemu govore mnoge njegove pjesme. Kao pjesnik Bolan bi tek trebalo da dobije pravi značaj, što je definisao u programskoj pjesmi “Dendi u podzemnom svijetu”.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Rok Partenon (48): Drakula kao inspiracija (VIDEO)

Rok Partenon (49): MTV ubija rokenrol

Rok Partenon (50): MTV ideologija (VIDEO)

Rok Partenon (51): Luiza Čikone Madona (VIDEO)

Rok Partenon (52): Mark Bolan, gliter legenda (VIDEO)

Rok Partenon (53): Bolan i mitologija (VIDEO)

Rok Partenon (54): Tirekstaza (VIDEO)

Rok Partenon (55): Ludi šeširdžija (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu