Kultura

Rok Partenon (63): Ezoterija u djelima rok pjesnika bivše Jugoslavije

Bivša Jugoslavija ja od šezdesetih do devedesetih godina imala veoma razvijenu rok kulturu.

izvođač na gitari
FOTO: MUSTAFA MUJO BEHMEN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Josip Broz Tito je dopustio pomodariju zvanu rokenrol, pristiglu sa Zapada, u vrijeme kada je na Istoku on bio zabranjen, a kada je popularnu kulturu dijelila takozvana gvozdena zavjesa.

Ono što Staljin i njegovi sljedbenici nisu dopuštali, Tito jeste. Rokenrol, bitnička i hipi kultura, psihodelija i misticizam, sve je to bilo dozvoljeno u SFRJ. Uzlet slobodnog duha, početkom osamdesetih godina, kada je stvoren takozvani “novi talas”, označio je i kraj Titove vlasti.

Sloboda, otvorena seksualnost, iskustvo medijskog svijeta, globalna politika, sve to je zaokupljalo naše umjetnike tog vremena. Čitava generacija pjesnika šezdesetih godina prošlog vijeka imala je jaku sklonost ka onostranim svjetovima, od Miroslava – Mike Antića, koji je slušao zov ptica i zvijezda, pa ih tumačio u svojevrsnom filozofskom ključu bliskom taoizmu Lao Cea, ili Branka Miljkovića, koji je poput gnostika svijet vidio kao mjesto demona, propadanja i smrti, do Stevana Pešića, posvećenika tibetanskih čarobnjaka i romskih vračeva.  

Misticizam je polako osvajao duše mladih ljudi sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka. U beogradskom SKC bila je aktivna čitava grupacija umjetnika konceptualista, koji su bili duboko uronjeni u zapadnu i istočnu ezoteriju poput Ere Milivojevića, Raše Todosijevića, Neše Paripovića, Gergelja Urkoma, Miše Savića i Zorana Popovića.

Era Milivojević je živio u nekoj vrsti hipi komune, a svi pomenuti bili su aktivni učesnici šezdesetosmaške studentske revolucije. Među njima je svakako najdominantnija svjetski poznata Marina Abramović, o čijem okultnom djelovanju kroz umjetnost piše teoretičar Nikola Pešić (Okultno u umjetnosti Marine Abramović).

Marina Abramović
FOTO: QUIQUE GARCIA/EPA

Njen brat Velimir Abramović vrsni je poznavalac ezoterije, kao života i djela Nikole Tesle, o kom je pisao nekoliko značajnih knjiga. Osnivač je “Teslijanuma”, društva koje u čitavom svijetu promoviše radove našeg naučnika. U svom romanu “Balkanija” opisuje jednu antiutopijsku sredinu, koja je parodija eks Jugoslavije.  U pozno doba Abramović se bavi proučavanjem vremena sa matematičkog i filozofskog aspekta u svom privatnom institutu.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (51): Luiza Čikone Madona (VIDEO)

Rok Partenon (52): Mark Bolan, gliter legenda (VIDEO)

Rok Partenon (53): Bolan i mitologija (VIDEO)

Rok Partenon (54): Tirekstaza (VIDEO)

Rok Partenon (55): Ludi šeširdžija (VIDEO)

Rok Partenon (56): Glorija Džons (VIDEO)

Rok Partenon (57): Leonard Koen, anđeo Kule pjesama (VIDEO)

Rok Partenon (58): Pjesnik ljubavi (VIDEO)

Rok Partenon (59): Kula pjesama (VIDEO)

Rok Partenon (60): Koen i žene (VIDEO)

Rok Partenon (61): Divni gubitnici (VIDEO)

Rok Partenon (62): Spreman da umre (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije