Kultura

Rok Partenon (61): Divni gubitnici (VIDEO)

Na Hidri je Leonard Koen napisao svoje romane „Omiljena igra“ i „Divni gubitnici“, miješajući alkohol s amfetaminima, kucajući ih u hipnotičkom transu na pisaćoj mašini.

Leonard Koen
FOTO: WTW280313/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ljubavni trouglovi, dva muškarca i djevojka, bili su nešto što ga je posebno uzbuđivalo.

Oba romana inspirisana su ljubavnim trouglovima. Često je bio ljubavnik ženama u braku ili ženama u vezi, prosto je volio da se umiješa, da bude treći. Ljubav je za njega bila najviše božanstvo.

Kao „božiji ljubavnik“ napisao je zbirke poezije “Snaga robova” i “Knjiga milosti”. Njegov prijatelj, pisac Vladislav Bajac, preveo je na srpski „Snagu robova“, koja je imala izuzetan uticaj na generacije ovdašnjih pjesnika.

Albume “Ja sam tvoj čovjek” i “Budućnost” kritika i publika proglasili su za remek djela. Pjesma „Aleluja“, u slavu jevrejskog Boga, vjerovatno je jedna od najobrađivanijih u istoriji popularne muzike. Izvodili su je raznorazni pjevači, poznati i nepoznati. Zanimljiva je i verzija pjesme nepoznate djevojke u porno filmu, u kom ona pjeva i svira gitaru na svom golišavom partneru. Pjesma je donijela Koenu slavu i bogatstvo.

Neobična ekskurzija u svijet televizije desila se 1986. godine kada je glumio detektiva u seriji Majkla Mana „Poroci Majamija“. Potom je išao na svjetske turneje i pisao nove pjesme.

Na albumu »Deset novih pjesama« nalaze se mala remek djela kao što su »Thousend Kisses Deep«, »Here it is«, »Love itself«, »Boogie Street«. Ovaj album iz 2001. godine uradio je uz pomoć Šeron Robinson, koja ga je producirala i svirala gotovo sve instrumente.

Bogatstvo mu je u jednom momentu preotela menadžerka Keli Linč, s kojom je bio u komplikovanoj ljubavnoj vezi. Koen je 2006, u 73. godini, bio primoran da se vrati koncertima kada je utvrdio da ga je Keli prevarila za više od pet miliona dolara, koji su nestali sa njegovog računa. Bez obzira što je dobio sudski proces protiv nje, nije mu vratila ni djelić novca. Linč je kasnije osuđena na zatvorsku kaznu pošto je prekršila sudsku odluku da ne smije da prilazi Koenu.

Dvije godine kasnije Koen je počeo maratonsku turneju, koja je trajala 18 mjeseci. Da bi vratio dugove, finalne godine svog života provodi na velikoj svjetskoj turneji i snima nekoliko zanimljivih albuma. Album ”Old Ideas” je objavljen 2012. i ubrzo je postao njegov najveći uspjeh na top listama. Slijedio je 2014. album “Popularni problemi” sa famoznom pjesmom “Nevermind”. U oktobru 2016. objavio je album ”You Want It Darker”, koji je producirao njegov sin Adam.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Rok Partenon (48): Drakula kao inspiracija (VIDEO)

Rok Partenon (49): MTV ubija rokenrol

Rok Partenon (50): MTV ideologija (VIDEO)

Rok Partenon (51): Luiza Čikone Madona (VIDEO)

Rok Partenon (52): Mark Bolan, gliter legenda (VIDEO)

Rok Partenon (53): Bolan i mitologija (VIDEO)

Rok Partenon (54): Tirekstaza (VIDEO)

Rok Partenon (55): Ludi šeširdžija (VIDEO)

Rok Partenon (56): Glorija Džons (VIDEO)

Rok Partenon (57): Leonard Koen, anđeo Kule pjesama (VIDEO)

Rok Partenon (58): Pjesnik ljubavi (VIDEO)

Rok Partenon (59): Kula pjesama (VIDEO)

Rok Partenon (60): Koen i žene (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije