Kultura

Rok Partenon (59): Kula pjesama (VIDEO)

Iz jevrejske mistike pozajmio je Leonard Koen kompletnu angeologiju.

Leonard Koen
FOTO: LEONARDCOHEN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kao i Dilan, volio je kantri muziku, posebno kultnog autora Henka Vilijamsa, s kojim se uporedio u pjesmi „Kula pjesama“.

U magičnoj kuli pjesama, gdje se u svojim snoviđenjima često pronalaze vrhunski pjesnici, Henk Vilijams je bio stotinu spratova iznad Koena. Božanski anđeoski glasovi njegovih pratećih vokala pratili su ga od prvih albuma do posljednjeg „Ako želiš mračnije“.

Njegove anđeoske pjesme nadahnule su generacije mladih pjesnika širom svijeta.  Koenova poezija „radosti života“ očarala je i reditelja Roberta Altmana, koji je sve pjesme sa Koenovog prvog albuma uzeo za muzičku podlogu divnog antivesterna “Kockar i bludnica”.  

Nastupio je na slavnom hipi orijentisanom festivalu na ostrvu Vajt. Publika je bila ćudljiva, a Koen je nastupio nakon bučne i električne svirke Džimija Hendriksa. Ipak, tihi pjevač je osvojio srca publike prepričavanjem anegdote o odlasku u cirkus u detinjstvu.

– Ima jedna stvar koja se desila tokom te posjete cirkusu, koju sam uvijek želio da primjenim i sam – rekao je publici od oko 600.000 ljudi. – Ne želim ništa da vam namećem, ovo nije nikakav poziv da zajedno pjevušimo… Ali ovo je trenutak kada ću da vas zamolim da svi zapalite šibicu tako da možemo da pronađemo jedni druge. Molim vas sve, pojedinačno, da zapalite šibicu, tako da mogu da vidim gdje se nalazite. Da li svi možete da upalite šibice na različitim visinama, tako da svjetlucaju kao svici? Zaista bih volio da vidim sjaj tih šibica.

Ova intimna anegdota i uopšte, čitav Koenov nastup, zapamćeni su kao trenutak koji je definisao čitav festival. Publika koja je prethodnih dana bila bučna i doslovno maltretirala legendarne muzičare na bini, zvižducima i dovikivanjem, za vrijeme Koenovog nastupa bila je kao omađijana. Hiljade šibica presijavalo se u Koenovim očima. Uz tako čudesno iskustvo nastavio je sa svojom ljubavnom magijom, snimajući najljepše pjesme. 

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Rok Partenon (48): Drakula kao inspiracija (VIDEO)

Rok Partenon (49): MTV ubija rokenrol

Rok Partenon (50): MTV ideologija (VIDEO)

Rok Partenon (51): Luiza Čikone Madona (VIDEO)

Rok Partenon (52): Mark Bolan, gliter legenda (VIDEO)

Rok Partenon (53): Bolan i mitologija (VIDEO)

Rok Partenon (54): Tirekstaza (VIDEO)

Rok Partenon (55): Ludi šeširdžija (VIDEO)

Rok Partenon (56): Glorija Džons (VIDEO)

Rok Partenon (57): Leonard Koen, anđeo Kule pjesama (VIDEO)

Rok Partenon (58): Pjesnik ljubavi (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije