Kultura

Rok Partenon (57): Leonard Koen, anđeo Kule pjesama (VIDEO)

Leonard Koen, rođen 21. septembra 1934. u Montrealu, spada u red najinspirativnijih kantautora i pjesnika XX vijeka.

Leonard Koen nastupa u Roterdamu 2013.
FOTO: PAUL BERGEN/EPA

U par pjesama zapisao je da mu to što je rođen u znaku djevice nikada nije smetalo. Bar što se tiče žena bio je pravi satir.

Njegova majka je bila emigrantkinja iz Litvanije, dok je njegov otac Nejtan, čiji su preci došli iz Poljske, posjedovao uspješnu prodavnicu odjeće. Otac mu je umro kada je Koen imao samo devet godina, ali je sinu ostavio nasljedstvo koje mu je omogućilo da se posveti literarnoj karijeri.

Litvansko nasljeđe mu je bilo slično poput tri druga genija popularne kulture, kantautora Boba Dilana, tvorca “Supermena” Džerija Sigela i pisca Jeržija Kosinskog, koje je nasljeđe jevrejske mistike i slovenske mitologije obilježilo za čitav život.

Koen je studirao englesku literaturu na Univerzitetu Kolumbija. Počeo je vrlo rano da objavljuje pjesme po kanadskim literarnim magazinima, a prva zbirka poezije “Hajde da poredimo mitologije”, koju je napisao sa nepunih 22 godine, odmah je dobila nagradu koledža „Mek Gil“. Putovao je na Kubu da bi dobio novu inspiraciju, a pjesnici bit generacije bili su mu trajni uzor.

Na jednoj žurci upoznao je Džeka Keroaka, koji je mrtav pijan ležao ispod lavaboa. Pričali su nebuloze, kaže sam Koen. Kasnije se puno družio s Alenom Ginzbergom. Uslijedile su nove zbirke poezije pod uticajem „bit pjesnika“ i dva romana “Omiljena igra” i “Divni gubitnici”, koji su učvrstili njegov veoma dobar status u kanadskoj literarnoj tradiciji. 

Premda su “Divni gubitnici” jedan od najboljih romana prošlog vijeka, Koen se nije na tome zaustavio. Neočekivano za mnoge, počeo je kantautorsku karijeru.

Koen je postao slavan tek 1966. godine, kada se pojavio u jednoj TV emisiji, gdje je uživo, pred kamerama, sa gitarom otpjevao svoju legendarnu „Suzan“. Preko noći postao je tražen, svi su počeli da se raspituju za barda s dubokim senzualnim glasom. 

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Rok Partenon (48): Drakula kao inspiracija (VIDEO)

Rok Partenon (49): MTV ubija rokenrol

Rok Partenon (50): MTV ideologija (VIDEO)

Rok Partenon (51): Luiza Čikone Madona (VIDEO)

Rok Partenon (52): Mark Bolan, gliter legenda (VIDEO)

Rok Partenon (53): Bolan i mitologija (VIDEO)

Rok Partenon (54): Tirekstaza (VIDEO)

Rok Partenon (55): Ludi šeširdžija (VIDEO)

Rok Partenon (56): Glorija Džons (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije