Politika

SASTANAK VUČIĆA I STOLTENBERGA Predsjednik Srbije zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučić i Stoltenberg na sastanku
FOTO: TANJUG / SCREENSHOT

Hvala vam što ste nas saslušali. Veoma sam zabrinut zbog razvoja situacije na sjeveru Kosova i ova posjeta je veoma značajna za nas, prenosi Blic.

Mi vjerujemo da sve što se dešava na sjeveru, dešava zbog ponašanja prištinskih vlasti, oni hapse Srbe, a o tome se ne vodi istraga. To je najveća briga Srba koji žive na sjeveru Kosova – rekao je Vučić i dodao:

– Do sada smo imali profesionalni odnos sa snagama KFOR i NATO i nadam se da ćemo tako i nastaviti i da će vaša misija biti ostvarena u skladu sa Rezolucijom 1244. Zamolio sam da KFOR obezbijedi bezbjednost Srba.

Pročitajte još

Stoltenberg je naveo da je važno da se tenzije smanje i da poziva “obe strane” da se uzdrže od nasilja.

Razgovor sa Stoltenbergom predsjednik Vučić je inicirao prošle nedjelje kako bi prvom čovjeku NATO prenio šta se dešava na Kosovu i Metohiji.

On je ranije istakao da je zatražio sastanak sa generalnim sekretarom NATO jer, u skladu sa Rezolucijom 1244, koja je u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, NATO snosi odgovornost za bezbjednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i zbog toga što NATO mora da stane na kraj provokacijama iz Prištine.

– Sastanak sam tražio kako bih mu skrenuo pažnju na skoro nemoguć opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Oni trpe direktan fizički pritisak i druge oblike prinude, što neminovno rezultira smanjenjem srpskog stanovništva. To predstavlja oblik etničkog čišćenja koje se dešava na početku 21. veka – naveo je Vučić.

Tokom dana, u Briselu su održani razgovori na nivou glavnih pregovarača, ali su završeni bez direktnog sastanka delegacije Beograda i Prištine.

Delegacija Beograda je učestvovala u razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, a sa njim je zasebno razgovarao i šef delegacije Petar Petković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu