Politika

Vučić nakon razgovora sa predstavnicima EU i Kvinte: Zamolio sam da učine sve što mogu da spriječe Kurtija da izazove rat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je u razgovoru sa predstavnicima EU i Kvinte zamolio da učine sve što je u njihovoj moći i spriječe Aljbina Kurtija da izazove novi rat na Balkanu.

Aleksandar Vučić
FOTO: TV PINK / SCREENSHOT

Razgovarao sam sa predstavnicima EU i Kvinte. Zamolio sam ih da učine sve što je u njihovoj moći i spriječe Kurtija da izazove novi rat na Balkanu – objavio je Vučić na Instagramu.

Vučić se sastao se sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je ubacivanjem naoružane tročlane grupe u Srbiju, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, podigao prag sukoba.

On je rekao da „činjenica da su se pripadnici kosovske policije sa automatskim puškama našli veoma duboko unutar centralne Srbije, pokazuje da to nije slučajnost već namjera, imajući u vidu da su imali i mogućnosti satelitske navigacije preko GPS, dvogled, opremu“.

Smatra da je tročalana naoružana grupa vjerovatno imali neki obavještajno-izviđački zadatak da lociraju potencijalnu metu napada i upišu koordinate.

Pročitajte još

– Nemojte da zaboravite da smo imali prije par godina onu situaciju sa dronovima koji su sa teritorije KiM došli na područje centralne Srbije i da su tu obavljali snimanja vojno-logističke infrastrukture, što znači da bi to moglo u nekom trenutku da bude meta napada, ali je jako interesantan podatak koji je objavljen da su imali neke spiskove ljudi – rekao je Drecun i dodao da dok se ne sazna ko je na tim spiskovima, teško je da može da se izvuče određeni zaključak.

Činjenica je, kako kaže, da je „ubacivanjem naoružane tročlane grupe, Aljbin Kurti podigao prag sukoba i da sad pokušava da oružano nasilje, koje sprovodi na sjeveru Kosova, prebaci i u centralnu Srbiju“.

Drecun kaže da Kurti pokušava da iskoristi ovu situaciju, da zloupotrijebi činjenice i da preokrene sve u svoju korist, da je navodno neko upao sa svojom vojskom i kidnapovao pripadnike kosovske policije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije