Digitalna Srpska

Stručnjaci upozoravaju: Alati vještačke inteligencije sve više stvaraju uvjerljive kompjuterske prevare

Porast alata vještačke inteligencije (AI) poput ČetGPT pomaže sajber kriminalcima u stvaranju uvjerljivijih prevara, upozorili su stručnjaci za kibernetičku sigurnost.

Četbot,
FOTO: WU HAO/EPA

Dok popularni četbot ČetGPT obilježava prvu godišnjicu od svog pokretanja, brojni stručnjaci su rekli da se tehnologijom koriste zlonamjerni akteri na internetu.

Stručnjaci su upozorili na to da alati generativne vještačke inteligencije za stvaranje teksta i slika kriminalcima olakšavaju stvaranje uvjerljivih prevara, ali i da se AI koristi za jačanje kibernetičke odbrane jer pomaže identifikovati prijetnje pri njihovom pojavljivanju.

Prijetnja sofisticiranijih kibernetičkih napada korištenjem AI naglašena je kao ključni budući rizik na događaju “AI Safety Summit” u Velikoj Britaniji početkom prošlog mjeseca, a svjetske vođe su pristali sarađivati u tom području.

Britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost (NSC) je takođe naglasio korištenje AI radi stvaranja i širenja dezinformacija kao ključnu prijetnju u narednim godinama, a naročito u vrijeme oko izbora.

James McQuiggan iz kompanije za kibernetičku sigurnost KnowBe4 je rekao da se učinak generativne vještačke inteligencije i velikih jezičnih modela (LLM) već osjeća.

ČetGPT je radikalno izmijenio krajolik prijetnji, prikupljanje informacija iz otvorenih izvora te kibernetičku sigurnost uopšte – rekao je on.

Pročitajte još

– Sajber kriminalci koriste LLM-ove kako bi generisali dobro napisane dokumente s ispravnom gramatikom, bez pravopisnih pogrešaka kako bi poboljšali svoje napade i zaobišli jedno od najvećih upozorenja u programima za podizanje svijesti o sigurnosti – ideju da loša gramatika i pravopisne pogreške upućuju na socijalni inženjering ili “phishing” napade. Ne čudi da je došlo do povećanja sofisticiranosti i obima “phishing” napada različitih stilova, što stvara izazove za preduzeća i potrošače – dodao je.

Budući da generativni AI olakšava stvaranje uvjerljivih slika profila, besprijekornih tekstova ili čak zloćudnog softvera, “AI i LLM-ovi poput ČetGPT se sve više koriste za masovno stvaranje uvjerljivijih poruka za “phishing””.

Iduća generacija modela generativne vještačke inteligencije očekuje se početkom 2024., a stručnjaci predviđaju da će biti znatno sposobnija od modela trenutne generacije, prenosi Hina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije