Društvo

Vitamin D je posebno važan tokom zime: Ove namirnice treba češće da jedete za jače KOSTI I IMUNITET

Kako biste uspješno savladali nedostatak toplih sunčevih zraka, otkrijte osam namirnica koje će vam pomoći da dobijete i te kako potrebnu dozu vitamina D čak i kada dani postanu sve tamniji i kraći.

Vitamin D je posebno važan tokom zime: Ove namirnice treba češće da jedete za jače KOSTI I IMUNITET
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Polaganim smanjenjem sunčeve svetlosti prijeti nam opasnost od nedostatka vitamina D, neophodnog za zdravlje kostiju i imunološkog sistema te ključnog saveznika u borbi protiv infekcija i očuvanju zdravlja tokom zime.

Losos

Vrlo popularno jelo na društvenim mrežama nije samo bogato vitaminom D, već je i jedan od najboljih izvora omega masnih kiselina i vitamina B-12. Losos smanjuje upalne procese, podstiče zdravlje srca i pomaže u održavanju elastičnosti kože.

Pročitajte još

Pečurke

Uz više od 10.000 vrsta pečuraka koje možete izabrati, najbogatije vitaminom D su šitake, šampinjoni, bukovače i vrganji. Bogate antioksidantima i vlaknima, one su jedna od najboljih zimskih namirnica.

Žumance

Bez obzira volite li ih slabije ili dobro kucane i pečene, žumanci su prepuni esencijalnih minerala, vitamina i proteina. Podstiču zdravlje imunološkog sistema, snižavaju krvni pritisak te smanjuju rizik od makularne degeneracije i nastanka mrene.

Pomorandže

Možda jedan od najomiljenijih izvora vitamina C, bogate vitaminom D i kalcijumom. A ono što će svi vrlo rado čuti to je da takođe podstiču proizvodnju kolagena, pomažući u postizanju mladenačke i blistave kože.

Konzervirana tunjevina

Bez obzira na to volite li je ili mrzite, činjenica je da je jedan od najboljih izvora vitamina D. Bogata zdravim omega masnim kiselinama i gvožđem, konzervirana tunjevina je podcijenjena superhrana.

Tofu

Dobijen od soje, tofu je prepun vitamina i biljnih minerala. Osim vitaminom D, bogat je žgvožđem, kalcijumom i magnezijumom.

Ulje jetre bakalara

Vijekovima se tokom zimskih mjeseci koristilo ulje jetre bakalara da bi se osigurala pravilna apsorpcija vitamina D. Dobijeno od atlantskog bakalara, ulje je pročišćeno i upakovano u kapsule čiji je zadatak da ojačaju zdravlje kostiju i smanje upalne procese u tijelu.

Prihvati notifikacije