Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAMIJENILA DUGOGODIŠNJEG LIDERA Njemačka prva po prodaji električnih automobila u Evropi

Biznis
Autor:

Foto: Wikipedia

Njemačka će ove godine vjerovatno prvi put biti broj jedan po prodaji električnih automobila u Evropi. Savezna Republika tako zamijenjuje Norvešku, dugogodišnjeg vođu na polju e-mobilnosti.

U Norveškoj je prema podacima Agencije za informisanje za promet na putu OFV) u novembru registrovano nešto manje od 3.700 novih električnih automobila, što je oko 27 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Suprotno tome, broj novih registracija u Njemačkoj porastao je u novembru, prema podacima Federalnog tijela za saobraćaj (KBA), za oko devet odsto, na više od 4.600.

Prema ovom, u Njemačkoj je do sada registrovano oko 57.500 električnih automobila, a u Norveškoj nešto manje, oko 56.900. Nemačka još uvijek ima nešto za nadoknaditi kada se govori o tržišnom učešću elektromobilnosti, a prema KBA-i ona je u novembru iznosila samo 1,6 odsto. U Norveškoj je, uprkos padu, vrijednost i dalje iznosila 36,9 odsto.

U narednoj godini razvoj će se vjerovatno nastaviti. Njemački proizvođači automobila oslanjaju se na činjenicu da će zahvaljujući većoj promociji automobila s alternativnim pogonima, mali segment e-automobila snažno rasti.

Već ove godine prodaja električnih automobila i automobila s hibridnim motorima povećaće se za dvije trećine na oko 300.000 novih vozila, saopštilo je prošle sedmice Udruženje međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK).

(Indikator)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO