Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAŠTO DAJEMO OTKAZ Premala plata i loši uslovi rada motiv za promjenu posla

Biznis
Autor:

Foto: Posao.ba/Promo

Premala plata, nemogućnost profesionalnog napretka, loši uslovi rada i negativan odnos sa nadređenom osobom najčešći su razlozi za davanje otkaza, pokazuje istraživanje portala MojPosao sprovedeno na više od 1.600 ispitanika.

Od ostalih motiva, na promjenu radne okoline podstiču i brojni prekovremeni sati, neslaganje sa menadžmentom kompanije, bolja ponuda drugog poslodavca, ali i do sada, nezakonito poslovanje poslodavca te nedovoljna samostalnost u obavljanju radnih zadataka, navode.

Istraživanje je potvrdilo da je čak 80 odsto osoba u dosadašnjoj karijeri barem jednom dalo otkaz, a potrazi za novim poslovnim izazovima ispitanici se po pravilu okreću nakon četiri godine staža kod istog poslodavca.

Odluka se ne donosi brzopleto

Svjesni važnosti i mogućih posljedica davanja otkaza, takvu odluku ispitanici ne donose ishitreno, već o njoj neko vrijeme razmišljaju. Svaki četvrti ispitanik ističe da je od trenutka donošenja odluke do samog davanja otkaza prošlo mjesec dana, za petinu ispitanika taj period se odužio na pola godine, a za svaku desetu osobu i do godinu dana.

S druge strane, otprilike sedam odsto ispitanika odluku je donijelo impulsivno i odmah je dalo otkaz. Prije donošenja konačne odluke većina voli da posluša tuđe mišljenje, a najčešće se konsultuju sa članovima porodice.

Takođe, namjera o promjeni radne okoline je poprilično čvrsta, što potvrđuje podatak da dvije trećine osoba (62 odsto) od svoje odluke o odlasku iz firme ne bi odustalo čak ni u slučaju da im poslodavac ponudi novu, znatno višu platu. S tim se ne slaže 24 odsto osoba koji bi “produžili vjernost” i povukli odluku o otkazu kada bi im poslodavac obećao povišicu.

U trenutku davanja otkaza svega trećina ispitanika je već imala dogovoren novi posao.

Na pitanje kakvom bi ih ponudom potencijalni novi poslodavac mogao natjerati na razmišljanje o davanju otkaza na trenutnom poslu, većina ispitanika odgovara – boljom platom. Važan uticaj na odluku ima i imidž poslodavca, jer žele da rade u kompaniji koja dokazano brine o zaposlenima, zatim različiti finansijski uslovi (poput bonusa i regresa), fleksibilno radno vrijeme, izazovni radni zadaci, kvalitetnija lokacija i slično.

(Novac.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO