Politika

“ŽELIMO DA UVEDEMO RED” Višković tvrdi da nema obračuna sa NVO sektorom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će zakonom o djelovanju nevladinih organizacija, koji će uskoro biti predložen, ova oblast biti uređena u skladu sa normama koje važe u razvijenom svijetu, a da neće biti obračuna sa bilo kim niti spekulativnih radnji.

Radovan Višković, premijer Srpske
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To odgovorno tvrdim i u svakom trenutku sam spreman da za to odgovaram. Samo želimo da, kako rješavamo sivu zonu u realnom sektoru, uvedemo da sve bude po zakonu i da nikome nije uskraćeno nikakvo pravo. Preuzećemo sve norme koje ima savremeni svijet, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da će sve što postoji u demokratskim zemljama važiti i u Republici Srpskoj.

– To rade Srbija i ostale zemlje u regionu, to je uradila i Amerika prije 100 godina, pa zašto to ne bismo uradili i mi? – upitao je Višković.

On je naveo da je apsolutno pogrešno interpretirana izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te naglasio da Vlada Srpske neće odustati od saradnje sa bilo kim.

– Nikome nije zabranjeno da sarađuje, samo treba da se zna sa kim se sarađuje i u kom iznosu. To traže i građani Srpske – rekao je Višković.

Pročitajte još

On je upitao zbog čega bi bio problem da, ako neko ko dobije donaciju iz bilo kojeg izvora za projekte u iznosu od 10.000 ili 150.000 u bilo kojoj valuti, to bude prikazano u platnom sistemu Republike Srpske.

– Ne vidim tu nikakav problem i nigdje nije vidljivo, a da ne pričamo da na ta sredstva ne plaćaju nikakve obaveze državi. Možete uvijek da spekulišete sa tim da li vam je neko dao 10.000 ili 100.000 nečega – rekao je Višković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je nedavno da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom.

– SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD – rekao je Dodik i dodao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije