Kolumne

Zukan

Mogao je Zukan Helez da kaže da su Rusi već zauzeli istočni dio Republike Srpske. Mogao je Helez da kaže kako je sam samcat poslao Oružane snage BiH na njih. Mogao je nesrećni Helez da kaže šta je god htio i da se ne zacrveni.

Slobodan Popadić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On se, zapravo, maestralno uklapa u obrazac ponašanja ministara i ostalih funkcionera u ovoj zemlji koga su osmislili, sagradili i učvrstili mnogi prije njega. I koji će svime što mogu braniti on i svi poslije njega.

Za pripadnike izabrane kaste ne postoji odgovornost za izgovorenu riječ i učinjeno (ne)djelo. Tačka. To je početak i kraj ove priče. Mogao je bošnjačkom seljaku u Rogatici, od pripadnika ersoft kluba, da se pričini mrski srpski vojnik. Ali ministar, pogotovo ministar odbrane, nema pravo da to lupi u javnost prije nego što provjeri. Čak i da je tačno da u tom dijelu postoje ilegalni kampovi za vojnu obuku, zar se takva mjesta uništavaju izjavama na televiziji?

Međutim, čovjeku osuđivanom za lažno svjedočenje nije nikakav problem da slaže još jednom, čak i ako ta laž može da izazove strašne posljedice po BiH.

Pročitajte još

I šta sada očekujete – da ga smijene oni koji su ga baš takvog predložili i izabrali za ministra? Oni koji svaki dan s funkcija ispaljuju jednako otrovne strelice laži, šovinizma, bljuvotina. Zar da ga smjenjuju svi oni perfidni „branioci nacionalnih interesa“ kraj kojih Helez izgleda kao dijete, naivčina, pijanica iz ćoška?

Baš zato Zukan ne smije pasti. Zbog njih. Zukanova smjena, kada se dokaže da je sve slagao, bila bi svjetlo u mraku, načinjanje tvrdokornog, višedecenijskog sistema laži, neodgovornosti, dogovorenih ratova i strašnog bogaćenja upravo u takvom sistemu vladavine. Bila bi to naznaka da šema beskičmenjaka, politički neuračunljivih, nepismenih tipova ima slabe tačke, da im funkcija i novac ipak nisu ispili svaku kap ljudskosti i morala. Složićete se, ipak bi to bilo previše.

Zukan ne smije pasti ni zbog nas. Da nas još dvije godine podsjeća na to gdje živimo, koga biramo, koliko vrijedimo i koliko smo spremni da trpimo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije