Kolumne

Ko nam sudi

Nije u redu da u CIK BiH sjede bivši stranački ljudi, ali jeste da sjede u Ustavnom sudu Srpske ili u Ustavnom sudu BiH.

Slobodan Popadić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nije u redu da su sudije bivši kadrovi SDA, poput Mirsada Ćemana, ali jeste da su bivši kadrovi SDS, DNS ili SNSD, poput Ivanke Marković, Ognjena Tadića ili Džerarda Selmana (prvo dvoje su tek kandidati, sa najvećim izgledima da nam sutra dijele pravdu).

U tome je problem političke opcije u Srpskoj, koju sada predvodi SNSD. Dosljednost. Svi gorepomenuti, pa i oni koje ne pomenusmo, vjerovatno znanjem zaslužuju da budu tu gdje jesu, ali nedosljednost u političkoj kritici i načinu izbora sudija otkriva da nije SDA jedina koja ima „svoje“ sudije. Jer, ko o čemu, prostitutka o poštenju.

Formalno demokratski, konačnu riječ na izbor sudija ustavnih sudova daje Narodna skupština RS. Formalno demokratski, parlament je najviši zakonodavni organ i dosad najbolji predstavnik narodne volje.

Suštinski, Narodna skupština je postala simbol političke korupcije, papaka preletača, pa i stranaka koje nisu ni bile na izborima. Dakle, svega onoga što nije ni demokratija, ni narodna volja. E, takvi će da nam biraju sudije najviših pravosudnih institucija. Sljedeći put kada budete galamili na neku njihovu presudu sjetite se gdje su sve bili, šta su radili i ko ih je izabrao. Da li prema nekom imaju dug i po čemu su bolji ili gori od stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Pročitajte još

Kriterijumi su priča za sebe, posebno za izbor sudija u Sarajevu. Istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda! Još su trebali navesti da istaknuti znači visok iznad 1,9 metara. Kako se mjeri moral? Možda mu u ladicu stave 50.000 obilježenih maraka i snimaju hoće li ih uzeti i strpati u džep?

Nije za smijanje, jer da bi neko postao sudija koji ocjenjuje da li je povrijeđen ustav ove zemlje valjda moraju da postoje jasni i mjerljivi kriterijumi, u najmanju ruku kao na testu za vozački. Pa ako imaš 49 umjesto 50 bodova nisi prošao taman da si najmoralniji i najugledniji na svijetu.

Osim ako ne kupiš vozačku bez ispita. Ili, ako hoćeš za sudiju, da u parlamentu sakupiš više od polovine glasova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu