Kolumne

Već viđeno

Korona nije ušla u naše škole i nije uspjela da ozbiljno ugrozi zdravlje djece, ali je uspjela, ipak, da mnogima pokvari radost i pošalje ih da ponovo uče od kuće.

Već viđeno
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jer koliko god da su oni poštovali pravila i bili disciplinovani i za primjer odraslima, situacija oko njih je doprinijela da se škole, ipak, zatvore.

I dok se svi nadaju da je to samo privremeno, dok se situacija malo ne smiri i stvari bolje procijene, ujedno strahuju da se škole neće tako brzo ni otvoriti ponovo. I da će nastava na daljinu, od koje su svi zazirali, ponovo postati njihova mrska svakodnevica. Jer niko ne vjeruje da onlajn nastava i predavanja na daljinu mogu da zamijene živu riječ nastavnika i rad s djecom.

Nakon što su prošli više od tri mjeseca toga na proljeće, svi znaju da je to mukotrpan posao, sa slabašnim rezultatima, ma koliko da je truda u to uloženo. Čestitke svima koji su u vanrednim okolnostima uspjeli da organizuju nastavu na daljinu i da preko noći snimaju TV lekcije, kako đaci ne bi ostali bez obrazovanja, bile su na mjestu, ali malo ko je priželjkivao ovaj deža vi.

Pročitajte još

Sada kada se sve to vratilo, pa makar i privremeno, nikome nije prijatno. Shvataju svi da je situacija ozbiljna i da se mjere moraju preduzimati, ali to ne umanjuje njihove brige. Roditelji, koji sada uglavnom idu na posao, našli su se u situaciji da su im, preko noći, djeca ostala sama kod kuće, da uče bez ičije pomoći, dok oni rade. Za one koji imaju učenike u prvoj trijadi, to je prilična noćna mora, jer tako mala djeca ne mogu da ostaju sama. Onaj ko nema instant pomoć porodice, našao se na velikim mukama. To što, uz to, mnogi nemaju ni tehniku koju zahtijeva učenje onlajn, dodatni je razlog za brigu, ali i nezadovoljstvo.

Nova pravila rada, istovremeno, nisu lako pala ni nastavnicima, među kojima mnogi kažu da su ih uputstva koja su dobili više zbunila, nego pomogla da za ovih nekoliko dana organizuju kvalitetnu nastavu na daljinu. Kako će se sve to jednog dana odraziti i na pismenost mladih naraštaja, tek ćemo da gledamo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu