Politika

Dodik poručio da se sprema uredba: Šta su politički analitičari rekli o njegovoj najavi da će Šmitu biti zabranjen ulazak u Srpsku

Politički analitičari i univerzitetski profesori rekli su da bi, ukoliko Milorad Dodik provede u djelo prijetnje o protjerivanju visokog predstavnika, Kristijana Šmita, kog Republika Srpska ne priznaje, s njene teritorije to značilo crvenu liniju u njegovom političkom djelovanju.

Kristijan Šmit i Milorad Dodik
FOTO: ANDREAS GEBERT/EPA, MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER KOMBO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je donošenje uredbe o deportaciji Šmita ako dođe na teritoriju Srpske.

– Ako on dođe na neki sastanak u Republiku Srpsku biće izbačen – rekao je Dodik i dodao da je takva uredba u pripremi.

Prema Dodiku, taj zadatak će imati policijske stanice. Dodik je, istovremeno, najavio da Šmit od naredne sedmice neće moći da uđe u Republiku Srpsku.

Pravi trenutak za djelovanje

Profesorka na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Edina Bećirević smatra da bi pravi izbor bio da Kristijan Šmit prihvati ovaj izazov i pokaže da je međunarodna zajednica spremna da počne sa ozbiljnim suprotstavljanjem Dodikovoj samovolji.

– Nadam se da će i visoki predstavnik i liberalna međunarodna zajednica naći načina da deeskaliraju situaciju i istovremeno prestanu sa politikom povlađivanja autokratskom režimu Milorada Dodika. Oni su do sada pogrešno izjednačavali deeskalaciju sa povlađivanjem. Trenutak je da da se proba drugačiji pristup – kaže ona.

Bećirević je mišljenja da bi odlazak Šmita u Srpsku pokazao da Dodik blefira.

– Ovim prijetnjama Milorad Dodik nastavlja da narušava pravni okvir, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i ugrožava mandat OHR. Osim toga, nedavne demonstracije u Republici Srpskoj pokazale su da Milorad Dodik nema podršku stanovništva Republike Srpske i zbog toga je ovo pravi momenat da međunarodna zajednica pokaže da neće pristati na Dodikove ucjene i demonstraciju sile – kazala je profesorka Bećirević.

“Crvena linija

Bez obzira na pravno neutemeljeni politički stav Milorada Dodika da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, on to jeste, nakon što ga je imenovao Savjet za implementaciju mira, kaže direktor Spoljnopolitičke inicijative BiH, Haris Ćutahija.

– Sve prijetnje koje je do sad Dodik iznosio prema Šmitu dio su populističke retorike usmjerene ka njegovom glasačkom tijelu, ali su i pokazatelj očaja i nemoći. Dodik je svjestan da je usamljen, Rusija se bavi sobom, a Srbija nikad neće dovesti u pitanje svoj evropski put zbog njega – smatra on.

Na pitanje šta bi u ovom trenutku OHR konkretno trebao preduzeti da zaštiti integritet svoje institucije, Ćutahija odgovara da OHR ne treba preduzeti ništa, osim obavljati svoju stvarnu ulogu.

Pročitajte još

– OHR treba samo raditi svoj posao, nadgledati sprovođenje građanskih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i reagovati na njegovo narušavanje, kao što je to bio slučaj i do sada. Iza Kacenlarije visokog predstavnika stoji međunarodna zajednica, u prvom redu države koje su dio Savjeta za implementaciju mira i to je dovoljno da se integritet OHR ne dovodi u pitanje – kaže Ćutahija.

Ako bi Dodik ostvario svoje prijetnje, prema Ćutahijinom mišljenju, to bi bilo direktno narušavanje Dejtonskog sporazuma i prelazak crvene linije.

– To bi bilo direktno narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojem je NATO garant i mislim da bi to predstavljalo crvenu liniju kada je u pitanju političko djelovanje Milorada Dodika. Ugrožavanje sigurnosti službenog predstavnika međunarodne zajednice, njegovo hapšenje ili protjerivanje je nešto sasvim drugačije i ozbiljnije od praznih prijetnji i to bi imalo daleko dublje posljedice po Milorada Dodika – zaključuje Ćutahija.

Igrokaz na štetu građana

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić kaže kako međunardna zajednica treba pronaći način da se prekine igrokaz između Dodika i Šmita, jer u takvom igrokazu gube jedino građani Bosne i Hercegovine.

– Odnos Milorada Dodika i Kristijana Šmita mogao bi poslužiti kao sadržajna podloga igrokaza o dva čovjeka i političara, koji su na različite načine akumulirali ogromnu, ako ne i apsolutnu moć, a koji su se negdje na putu do vrha, među sobom posvađali i okrenuli jedan protiv drugog – rekao je on.

Ćerimagić dodaje da se ne radi o dva političara koji su i predstavnici institucija koje odlučuju o svakodnevnici građana i privrede Bosne i Hercegovine, taj igrokaz bi mogao biti edukativan i čak i duhovit, ali nije.

– Iako su obojica ubijeđeni da se radi o njima, i da moraju u tom odmjeravanju snaga pobijediti onog drugog, u svemu ispaštaju i ispaštaće najviše građani i privreda BiH i regiona – naveo je.

Ćerimagić dodaje kako međunarodni predstavnici trebaju pronaći način da zaustave Dodikovo djelovanje na štetu građana Bosne i Hercegovine.

– Od vlada zemalja koje upravljaju Kancelarijom visokog predstavnika, a tu prije svega u ovom trenutku mislim na SAD, očekivao bih da prekinu ovaj igrokaz, shvate da je vrijeme bonskih ovlaštenja OHR davno prošlo, i da zajedno sa progresivnim, demokratskim i poštenim snagama u Bosni i Hercegovini osmisle plan i podršku koja će omogućiti bolje rezultate za sve u BiH – zaključuje Ćerimagić.

Gubitak kredibiliteta

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Elmir Sadiković kaže kako je pitanje do koje mjere je međunarodna zajednica spremna tolerisati ovakvo ponašanje Milorada Dodika.

– To je u prvom redu pitanje za međunarodnu zajednicu, odnosno Savjeta za implementaciju mira koje je imenovalo gospodina Šmita za visokog predstavnika. Do koje mjere su spremni da tolerišu političko ponašanje i postupke koji su suprotni Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini – kaže ovaj profesor.

Sadiković smatra kako bi, ukoliko bi zaista došlo do eventualnog izbacivanja Kristijana Šmita s teritorije Republike Srpske, međunarodna zajednica izgubila svoj kredibilitet.

Pročitajte još

– Ako bi se to zaista desilo a izostala odlučna i adekvatna reakcija, međunarodna zajednica bi u potpunosti izgubila politički kredibilitet, a Bosna i Hercegovina bi ušla u stanje političke i sigurnosne neizvjesnosti – zaključuje Sadiković.

Predstava na račun države

Politikologinja Elma Karišik ne slaže se s drugim analitičarima i ne vidi djelovanje Milorada Dodika, lidera SNSD, kao posljednje trzaje ili kao znak njegovog skorijeg pada, kako to drugi analitičari i političari smatraju.

– Ne vidim to ni kao slučajnost ili samo način da skrene pažnju. Svaki njegov korak je tačno usklađen sa međunarodnim okolnostima koje mu idu na ruku. To što međunarodna zajednica na njegove aktivnosti gleda blagonaklono, uz sporadične sankcije tek pojedinih zemalja, i poneko saopštenje govori nam nedvosmisleno da je Dodik ohrabren na tom svom putu pravne secesije Republike Srpske od Bosne i Hercegovine – kaže Karišik.

Ona dodaje kako nam pasivno ponašanje međunarodne zajednice, koja čak Dodika vidi kao ključnog aktera na navodnom reformskom i evropskom putu Bosne i Hercegovine, govori da se radi zapravo o dogovorenom djelovanju.

– Taj reformski put je kompenzacija za Bosnu i Hercegovinu na papiru koji podrazumijeva jačanje Srpske i ispunjavanje Dodikovih želja. U suštini jedna predstava kako bi se riješilo pitanje eskalacije sukoba, a ustvari ne bi ni bilo eskalacije da nisu Dodiku odlučili udovoljavati – kaže Karišik.

Dodaje kako je predstava na račun Bosne i Hercegovine koju spasava međunarodna zajednica od Dodika nakon što su mu dali sve poluge vlasti, zajedno sa partnerima iz Federacije BiH, besmislena koliko i tvrdnje da je ovo Dodikov kraj.

– Bez konkretnih aktivnosti i korištenja bonskih ovlaštenja, ne nazire se kraj ni Dodiku ni političkim krizama u BiH, zaključuje Karišik, piše Al Jazeera.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu