Magazin

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (90): Indijska tajna dugovječnog života

Ishrana ima veliku i važnu ulogu prema ajurvedi. Bitan je izbor namirnica i njihova kombinacija.

dva Indijca pripremaju hranu
FOTO: FAROOQ KHAN/EPA

Kada se namirnice izaberu tako da uticaj na došu i digestivnu „vatru”, a time i na konstituciju, organizam može da stvori dovoljno energije potrebne za tijelo, duh i dušu, odnosno od izbora namirnica zavisi optimalno stanje čovjeka.

Jelo nije samo sredstvo kojim se utoljuje glad već lijek za život u ravnoteži.

Nema dobre ili loše hrane, prema ajurvedi. Neki način ishrane i određene namirnice za jednog čovjeka mogu biti korisni, čak idealni, dok se na drugog čovjeka mogu odraziti loše. Zdrava ishrana ne podrazumijeva samo određene količine ugljenih hidrata, masti i proteina, već, prema ajurvedi, postoje drugačija pravila.

Prema ajurvedi, životnim procesima upravljaju tri osnovna polja biološke inteligencije: vata (vata), pita (pitta) i kafa (kapha), takozvane doše. Kada su doše u ravnoteži, osoba je zdrava.

Vata, pita i kafa su prisutne svuda u prirodi, u dnevnim i sezonskim ciklusima, one određuju prirodu namirnica, kao i konstitucionalni tip kome pripadamo. Postoji sedam osnovnih konstitucionalnih tipova, tri jednodošna: vata, pita i kafa; tri dvodošna: vata-pita, vata-kafa, pita-kafa, kao i jedan trodošni: vata-pita-kafa.

Ajurvedska tipologija je složen sistem procjene stepena prisutnosti i distribucije doša u našem organizmu. Iako svaki čovjek posjeduje sve tri doše, opis takozvanih „čistih” tipova, onih u kojima jedna doša snažno prevladava, pomoći će nam da ih lakše razumijemo, kao i načina na koji djeluju.

Vata

Vata upravlja tjelesnim funkcijama u vezi sa kretanjem. Ona je naročio aktivna u kretanju električne aktivnosti uz nerve i niz njih, te zato ima glavnu funkciju u nervnom sistemu i mozgu. Upravlja proticanjem hrane kroz digestivni trakt i cirkulacijom.

Pita

Pita upravlja tjelesnim funkcijama povezanim sa toplotom, metabolizmom i stvaranjem energije. Ona kontroliše procese hemijskih transformacija povezanih s varenjem i metabolizmom.

Kafa

Kafa upravlja tjelesnim funkcijama u vezi sa fizičkom građom i ravnotežom tečnosti.

Ukus hrane (rasa) nastaje različitim sastavom različitih namirnica, tj. različitim spojem elemenata. Ukus utiče na svaku došu. Jači ukusi imaju jači uticaj. Ukoliko se ukusi miješaju u toku jednog obroka, izjednačava se njihov uticaj na došu.

Slatko (žitarice, pirinač, tjestenine, jaja, mlijeko, masti i ulja, živina, riba, slatko voće, bundeva) čine ga voda i zemlja, na došu djeluje tako što povećava K (kafa), a smanjuje V (vata) i P (pita), a krajnji rezultat je hladno. Djelovanje – hrani, ali i deblja, stvara otpad.

Kiselo (jogurt, sirevi, agrumi, vino, pivo, žestoka pića, voćni sokovi, sirće) – elementi su voda i vatra; povećava K i P, smanjuje V, krajnji rezultat je vruće. Otvara apetit, podstiče varenje, postoji opasnost od prekomjerne kiseline.

Slano (so, sirevi, morski plodovi, smrznuta hrana, polugotova hrana, dimljena hrana, salame, povrće na pari, usoljene i marinirane namirnice) – elementi su zemlja i vatra; povećava K i P, a smanjuje V, krajnji rezultat je vruće. Ovaj ukus podstiče žeđ i apetit, vezuje vodu i podstiče gojaznost.

Ljuto (čili, đumbir, bijeli luk, ren, paprika, rotkva, med) – elementi su vatra i vazduh; povećava V i P, smanjuje K, krajnji rezultat je vruće. Ljuto razgrađuje masti, povoljno utiče na cirkulaciju i varenje, čisti organizam od toksina.

Gorko (artičoka, plavi paradajz, krastavac, praziluk, salata, grejp) – elementi su etar i vazduh; povećava V, smanjuje K i P, krajnji rezultat je hladno. Reguliše apetit, smanjuje želju za slatkim i uklanja umor.

Oporo (brokuli, mahunasto povrće, masline, paprika, gljive, tikvice) – elementi su zemlja i vazduh; povećava V, smanjuje K i P, krajnji rezultat je hladno. Smanjuje osjećaj gladi, uklanja umor i nadutost.

Dragan Zlatanović

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (71): Vasa Pelagić

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (72): Šta je virus

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (73): Položaj čovjeka u makro i mikrosvijetu

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (74): Čuda nauke

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (75): Ugljenik C7

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (76): Tajne termoterapije

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (77): Studija 7 zemalja

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (78): Gojaznost

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (79): Tajne dnevno-noćnog ritma

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (80): Mala istorija šećera

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (81): Kiselost organizma

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (82): Tradicionalna kineska medicina

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (83): Akupunktura za početnike

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (84): Laserska akupunktura

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (85): Jin i jang

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (86): Kako se riješiti gojaznosti

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (87): Keto dijeta

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (88): Ketoza, jedinstveno stanje organizma

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (89): Hormon ljubavi

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije