Magazin

Kako nedostatak sna utiče na gubitak kilograma: Evo zbog čega ljekari preporučuju 7 sati spavanja svake noći

Iako svaka dijeta ima svoj pristup u gubitku kilograma, osnove su uglavnom iste i uključuju smanjenje kalorija uz povećanu fizičku aktivnost.

Djevojka spava
FOTO: SPEAKING TREE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, u ovom procesu često se zanemaruje san, koji igra važnu ulogu kod gubitka kilograma.

Ljekari često preporučuju najmanje sedam sati sna svake noći, ali zbog ubrzanog tempa, ljudi u svijetu spavaju sve manje. Ipak, san je ključan za zdravo funkcionisanje tijela i može uticati na vaše hormone, zdravlje crijeva, proces skladištenja masti pa čak i na vaše sposobnosti donošenja odluka.

Nedostatak sna dovodi do hormonalnog disbalansa

Koliko spavate utiče na proizvodnju hormona leptina i grelina u vašem organizmu. Leptin je hormon koji vaše tijelo oslobađa kako bi povećalo vašu sitost odnosno reguliše unos hrane i potrošnju energije, pomažući vašem tijelu da održi težinu.

Ograničavanje sna može smanjiti nivo leptina u tijelu. Zauzvrat, vaš apetit raste, što može uzrokovati prejedanje jer tada raste nivo grelina – hormona koji pojačava osjećaj gladi. Nedostatak sna takođe može povećati nivo kortizola u tijelu, hormona povezanog sa stresom.

Skladištenje i gubitak masti

Povećanje kortizola uzrokovano ograničenim spavanjem takođe može uticati na to gdje vaše tijelo skladišti masti. U nedostatku sna, skloni ste pohraniti više masti na području stomaka.

Prema studiji iz septembra 2019. godine objavljenoj u ‌Journal of Lipid Research‌, čak i samo nekoliko dana nedostatka sna može uticati na to kako vaše tijelo pohranjuje masti iz hrane.

Pročitajte još

Vaš cirkadijalni ritam igra ulogu u zdravlju crijeva

Baš kao što na vašu težinu mogu uticati vaši hormoni, gubitak težine može spriječiti vaš crijevni sistem jer on igra veliku ulogu u probavi i obradi hrane, lijekova, hormona i moždanih hemikalija.

Zdravlje crijeva može biti ugroženo kod onih koji su aktivni tokom noći. Nedostatak sna utiče na vaš cirkadijalni ritam (unutrašnji sat vašeg tijela, koji reguliše vaš san) što može oštetiti vaša crijeva.

Loše raspoloženje

Spavanje ne samo da može uticati na vaš osjećaj gladi i sitosti, već može uticati i na vrstu hrane za kojom žudite. Prema studiji iz 2016. godine objavljenoj u časopisu ‌Sleep‌, nedostatak sna aktivira dijelove mozga povezane s motivacijom i nagradom, što može pojačati žudnju posebno za nezdravom hranom.

Nedostatak sna takođe negativno utiče na prefrontalni korteks mozga, koji je odgovoran za kontrolu impulsa i pomaže vam u donošenju boljih odluka, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu