Magazin

Koji je najbolji položaj za spavanje: Evo šta treba da znaju svi sa bolovima u leđima

Tokom sna naše tijelo radi na obnavljanju i "popravljanju". Položaj u kome spavamo može da pomogne ili odmogne tom procesu, u zavisnosti od toga koliko efikasno podržava prirodnu zakrivljenost vaše kičme

Djevojka spava
FOTO: SPEAKING TREE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Važno je da odaberete položaj za spavanje koji pomaže vašem tijelu da se oporavi. Odgovarajući položaj za spavanje može ublažiti stres na kičmi, dok nezdrav položaj može povećati bol ili ukočenost u leđima, rukama ili ramenima, a sve istovremeno doprinosi lošijem kvalitetu sna.

Pročitajte još

Koji je najbolji položaj za spavanje

Najbolji položaj za spavanje je onaj koji promoviše zdravo poravnanje kičme od kukova, pa sve do glave. Postoje neke pozicije koje se smatraju zdravijim od drugih. Konkretno, spavanje na boku ili leđima se smatra korisnijim od spavanja na stomaku. Na taj način je lakše držati kičmu uravnoteženom, što ublažava pritisak na kičmu i omogućava vašim mišićima da se opuste i oporave, piše Sleep foundation, prenosi Novosti Magazin.

Najbolji položaj za spavanje za bolove u leđima

Ukoliko imate bolove u leđima, smatra se da je bolje spavati na boku sa jastukom ili ćebetom između kolena.  Izaberite jastuk sa debljinom koja odgovara rastojanju između vašeg vrata i ramena. Sa debljim jastukom, vaš vrat će ostati u ravni sa kičmom dok spavate na boku, sprječavajući bol dok održavate pravilno poravnanje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu