Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KORONA SMANJILA PLAĆANJE RAČUNA Komunalna preduzeća imaju problem sa naplatom usluga

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Naplata usluga preduzeća koja obezbjeđuju vitalne potrebe za funkcionisanje grada, isporuku toplotne energije, vode za piće, te odvoz smeća u pojedinim slučajevima je opala i do 40 odsto u odnosu na isti period lani.

Kako su potvrdili u banjalučkim komunalnim preduzećima, na tu situaciju je uticalo nekoliko faktora, koji su nastali zbog aktuelne epidemiloške situacije u gradu.

Skoro mjesec dana u Banjaluci su na snazi restrikcije koje za one najstarije građane skoro potpuno zabranjuju kretanje, dok se ostalima konstantno upućuju apeli da ne napuštaju svoje domove, ako to nije apsolutno neophodno.

To je jedna od razloga zbog kojeg je dosta Banjalučana plaćanje računa ostavilo za neko mirnije vrijeme.

Drugi razlog je sigurno što dobar dio građana ne radi, jer je zabranjen rad velikog broja djelatnosti, pa pojedini nisu sigurni do kada će imati sigurna primanja.

Isto tako, za veliki broj privrednih djelatnosti uvedena su ograničenja u radu ili  potpuna zabrana, čime su i  njihova plaćanja umanjena.

U „Eko toplanama“ su rekli da pandemija korona virusa uzrokuje mnogo problema u poslovanju ovog preduzeća.

– Prvi problemi uzrokovani ovom pandemiijom u Eko toplanama vezani su za naplatu potraživanja koja je značajno manja u odnosu na isti period prošle godine. Mjere koje su provedene od strane nadležnih organa sa ciljem suzbijanja pandemije kroz smanjenje socijalnog kontakta dovele su do značajnog ograničenja kretanja što se posebno odnosi na penzionere, odnosno lica starija od 65 godina. Pored toga usljed usporavanja privredne aktivnosti pojedini poslovni korisnici i sami suočeni sa problemima vezanim za likvidnost počinju da kasne sa plaćanjem – naveli su u ovom preduzeću.

I pored smanjene naplate u „Eko toplanama“ su dodali da je primjetno da se veliki broj korisnika prilagodio trenutnoj situaciji te da za plaćanje računa koriste elektronsko i mobilno bankarstvo.

Za one koji nisu na vrijeme izmirili svoje obaveze nisu predviđene represivne mjere.

-U skladu da preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije svim davaocima komunalnih usluga u RS ali i svjesni problema sa kojima se suočava značajan broj naših korisnika, posebno penzioneri i starija populacija, odlučili smo da Eko toplane ne obračunavaju zatezne kamate korisnicima koji kasne sa plaćanjem računa za potrošnju toplotne energije u martu, aprila i maju – kazali su u ovom preduzeću.

Slične informacije stižu i iz gradskog „Vodovoda“. U ovom preduzeću su naveli da je naplata potrošnje vode  u odnosu na isti period prošle godine opala za 30 do 40 odsto.

-Evidentno je da od sredine marta veliki broj privrednih subjekata ne radi i svima njima koji su pogođeni vanrednim mjerama „Vodovod“ Banjaluka će za mjesec mart umanjiti račune za onaj vremenski period koji nisu radili, a za naredni vremenski period biće izuzeti iz obračuna dok su ne steknu uslovi za normalan rad –kazali su u ovom preduzeću.

Poručuju da će „Vodovod“ imati razumijevanje za svoje potrošače.

– Treba sačekati da prođe vanredno stanje, a do tada se niti jedan naš potrošač neće isključiti s vodovodne mreže –naglasili su u „Vodovodu“ i uputili apel potrošačima koji mogu izmiriti svoje račune da to i učine kako ne bi došli u situaciju da ugroze proizvodnju i isporuku vode za piće.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Isto tako su zamolili građane za razumjevanje ako u ovom periodu dođe do greški u obračunima.

-Eventualne greške u ovakvim okolnostima je nemoguće izbjeći, a sve potrebne korekcije biće izvršene naknadno, kada se za to steknu uslovi – kazali su u „Vodovodu“.

Direktor „Čistoće“ Aleksandar Bajić je rekao da se rade analize poslovanja ali da je naplata usluge odvoza smeća sigurno za 20 odsto manja nego u istom periodu prošle godine,

– Naplata je evidentno manja, pojedinim osobama je zabranjeno kretanje, a drugi zbog preporuka koje kaže da treba ograničiti kretanje to prolongiraju –naveo je on.

foto: Grad Banjaluka

Kazao je da preuzeće „Čistoća“ ima razumjevanja za trenutnu situaciju te da neće biti sankcija za one koji nisu na vrijeme izmirili obaveze.

-Nećemo ići u obračun zateznih kamata ili utuživanja zbog kašnjenja kod plaćanja računa –naglasio je Bajić.

Apel „Eko toplana“

Iz preduzeća „Eko toplane“ su uputili apel korisnicim koji su u mogućnosti da i dalje svoje obaveze izmiruju na vrijeme.

-Na taj način bićemo u mogućnosti nastaviti naše poslovanje, odnosno da uspešno privedemo kraju ovu sezonu grijanja, ali i na vrijeme da počnemo sa pripremom za sljedeću. Bez obzira na sve probleme vezane za likvidnost, organizaciju lanca snabdijevanja, kao i samu proizvodnju i isporuku toplotne energije, ulažemo maksimalne napore kako bi sistem daljiskog grijanja funkcionisao u vanrednim okolnostima izazvanim ovom pandemijom –kazali su u „Eko toplanama“.

Naglasili su da za njih kraj grijne sezone ujedno prestavlja i početak intenzivnih priprema za sledeću sezonu grijanja.

– To između ostalog uključuje nabavku dovoljnih količina energenta ali i remont proizvodnih postrojenja i distributivne mreže – kazali su u „Eko toplanama“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO