Magazin

Namirnica koja je kao lijek: Smanjuje nadutost, čisti bubrege i snižava pritisak

Bespotrebna težnja da se odreknemo jela koja važe za „sirotinjska“, a prisvojimo neke modernije namirnice, dovela je do toga da prestanemo da jedemo proso. To je velika šteta, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi.

proso namirnica koja je kao lijek
FOTO: 3H FOOD BY ANITA FREIMANN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta, veoma sitna i ponegdje malo spljoštena. Žuto-bele boje je i ima slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani prije konzumiranja.

Jedna je od rijetkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu izgradnji i obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osjećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Pročitajte još

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Ova žitarica u sebi sadrži karbohidrate, pa je zato dobar izbor hrane za dijabetičare.

Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove, prenosi zadovoljna.rs.

Jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za pojavu kamena ili pijeska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija ima pozitivno dejstvo i pospješuje izbacivanje mokraće, a blagotvorno dijeluje i na ljude koji imaju astmu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije