Gradovi

Nedaće poljoprivrednika u Lijevču: Plastenici puni rasade, a ljeto na pragu (FOTO)

Loše vrijeme, stalne oscilacije temperature, tri kišna mjeseca su faktori koji su uzrokovali velike nedaće u povrtnjacima i baštama a naročito proizvođačima rasade paprike, paradajza, karfiola, kelja, krastavca i drugog povrća u lijevčanskim selima.

Nedaće poljoprivrednika u Lijevču: Plastenici puni rasade, a ljeto na pragu (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Plastenici su puni a troškovi veliki, kaže Mile Popović, proizvođač rasade iz Karajzovaca kod Nove Topole. Sada on u plastenicima ima više od 4 000 struka paprike za koju je skupo i kvalitetno sjeme uvezao iz Mađarske.

– Ni cijena od 0,30 KM po struku, ili za gajbu od trideset struka za deset KM, prvoklasne paprike u saksiji, ne utiče povoljno na prodaju. Nastojim pokriti bar dio troškova proizvodnje ali to ide teško – kazao je Popović za Srpskainfo.

Pročitajte još

On naglašava da sada mnogi povrtari presijavaju bašte, uništene u poplavama, od nevremena i da to, može bar djelimično spasiti sezonu lijevčanskim proizvođačima rasade.

– Opredijelio sam se za papriku koja, u kratkom periodu, donosi plodove. Od sadnje do prvog roda, potrebno je dvije do tri sedmice, što u konačnici opet nije izgubljena sezona za veće proizvođače povrća ali i za domaćinstva koja proizvode za vlastite potrebe, u baštama ili saksijama – pojasnio nam je Popović.

Identične stavove imaju i drugi proizvođači rasade u selima blizu Nove Topole. Ohrabrujuća je informacija da su cijene rasade, naročito paprike, drastično smanjene, i da se za nekoliko maraka može zasaditi bašta.

– Jeftina rasada i paprika koja, relativno brzo dospije, sada je mnoge podstakla da zasiju bar neki kutak. Cijene paprike kao i drugog povrća su visoke, i zato je sadnja ove sezone veoma isplativ posao – smatraju naši sagovornici, opredijeljeni da ove sezone, prvi put zasade povrće za svoje potrebe.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije