Magazin

Ova ideja prevazilazi sva očekivanja: Šveđani smislili kako da besplatno griju kuće

Ekologija sve više dobija svoje zasluženo mjesto, a zemlje Skandinavije svakako prednjače. Zato i ne treba da bude čudno to što bi Švedska uskoro mogla da postane ekološki zemlja broj jedan.

radijator
FOTO: SRPSKAINFO

Naime, njihove ideje su inovativne, a trikovi za očuvanje prevazilaze sve.

Grijna sezona uveliko traje, neko se grije na drva, neko na plin, a neko, vjerovali ili ne, na računare!

Naime, Švedska je definitivno ispred svog vremena, a evo i zašto:

Poznato je da su Šveđani ekološki i tehnički napredna nacija. Ali, njihov najnoviji tehnološki projekat iznenadio je sve i zasigurno je velika novost u ekološkim tehnologijama.

Pročitajte još

U jednom delu Stokholma, tačnije u naselju Skarpnak, gradi se velika baza podataka. Svi koji posjeduju računare znaju koliko se zagrijavaju, ali sigurno još nikad nikom nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu grijanja kuće!

Šveđani su se upravo dosjetili toga i došli na ideju da iskoriste tu inače beskorisnu energiju. Toplotnom energijom računara zagrijavaće oko 30.000 domaćinstava!

Cijeli projekat vodi kompanija Fortum, a prema njihovim predviđanjima računari bi u budućnosti mogli da griju i više od 10 odsto kuća i zgrada. Iz tog razloga su gradski većnici odlučili da je u Stokholmu potrebno otvoriti još računarskih centara, piše Žena Blic.

Glavni grad zemlje čiji je slogan “u korak s vremenom”, ovim će postati još više ekološki napredan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije