Društvo

Ovo su običaji koje treba ispoštovati: SPC i njeni vjernici slave Svetog Lavrentija

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas, 23. avgusta, slave Svetog mučenika Lavrentija arhiđakona.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predanje kaže da je porijeklom bio iz Albasete u Španiji i učenik tadašnjeg arhiđakona Siksta. Kao rizničar i crkveni blagajnik prenio je sve crkvene dragocjenosti u dom udovice Kiriakije, kojoj je stravične glavobolje izliječio dodirom ruku, a jednom slijepcu povratio vid.

Car Dekije je bio odlučan da uništi hrišćanstvo i papa Sikst je ubrzo izveden na sud sa svoja dva đakona Felikisimom i Agapitom. Kada su ih poveli u tamnicu Lavrentije se obratio učitelju: “Kuda ideš, oče, bez sina? Kuda, arhijereju, bez arhiđakona tvoga?”.

Pročitajte još

Postoji još jedan zanimljiv običaj vezan za dan Svetog Lavrentija. Budući da je avgust kada pada njegov dan, poznat po kišama meteora koje šaraju i uljepšavaju nebo, stari su od davnina govorili da su to zapravo “suze Svetog Lavrentija”. Vjeruje se da, ko god noćas vidi zvijezdu padalicu, može tražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje.

Papa ga je utješio prorekavši da će i on podnijeti za Hrista još veće muke, te da će kroz tri dana poći za njim. Pošto su ga uhvatili, rimski prefekt mu je dao rok od tri dana da preda crkveno blago, a on ga je podijelio siromasima.

Kada je bačen u tamnicu, tu je sreo dugogodišnjeg čuvara Lukilija, kog je izliječio od slijepila.

Vjerovanja na današnji dan

Mučenik Lavrentije predao je dušu Bogu pošto je osuđen na udaranje kamenjem po licu i lancem. Drugo predanje kaže da su ga spalili, a da je on u jednom trenutku čak rekao: Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite. Naši stari su vjerovali da se baš zbog toga na ovaj dan valja što više smijati, piše Magazin Novosti.

Međutim, ovo nije jedini običaj vezan za njegovo ime – na njegov dan planetu obično zaspe kiša meteora koje često nazivaju suzama Svetog Lavrentija. Ovog sveca slave sve vjere, a vjeruje se ko god večeras vidi zvijezdu padalicu, ovaj svetac ispuniće mu jednu želju, i biće mu uslišena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu