Društvo

SPC proslavlja svetog Vartolomeja i Varnavu: Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a djeca jednu stvar nikako ne bi smjela da rade

Danas Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave.

Hram Hrista Spasitelja
FOTO: MILAN VOLAŠ/ RINGIER

Smatra se da su Vartolomej i Natanailo jedna ista ličnost. Naime, Natanailo pominje se kao jedan od dvanaestorice u Jovanovom Jevanđelju, dok se u ostalim Jevanđelima pominje Vartolomej. Zajedno sa apostolom Filipom i Filipovom sestrom, djevicom Marijamom a neko vrijeme i sa svetim Jovanom Bogoslovom propovjedao je Jevanđelje najprije u Aziji, potom u Indiji i, najzad, u Jermeniji, gdje je i mučenički stradao.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su ovi apostoli u Jerapolju molitvom umrtvili veliku zmiju, koju su neznabošci u hramu držali i obožavali, kao i da su u istom tom gradu molitvom dali vid Stahiju, koji je četrdeset godina bio slijep. Tu su mnogobošci ustali protiv njih pa Filipa i Vartolomeja raspeli na krst (Vartolomeja naopako).

Tada se dogodio zemljotres, od koga su mnogi poginuli. Pošto su mislili da je to Božija kazna mnogi su došli da skinu apostole sa krstova, ali Filip je već preminuo, dok je Vartolomej bio još živ. Poslije toga Vartolomej je otišao u Indiju, gdje je propovjedao i Jevanđelje po Mateju preveo na indijski jezik. Zatim je otišao u Jermeniju.

Hrišćani vjeruju da je tamo iscjelio kćerku carevu od ludila, ali da je zavidljivi brat carev Astijag uhvatio Vartolomeja i raspeo na krst, pa mu onda kožu odrao i najzad glavu odsjekao. Tijelo njegovo hrišćani su sahranili u olovni sanduk. Mnogobošci su bacili sanduk u more jer su hrišćani tvrdili da se nad njegovim moštima događaju mnoga čuda.

Pročitajte još

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je voda donijela sanduk do Liparskih ostrva, gdje ga je episkop Agaton, po otkrovenju u snu, dočekao i sahranio u hramu. Potom su mošti ovog apostola prenošene u Benevento, a zatim u Rim.

U našem narodu ovaj praznik se naziva i Vratoloma (Vrtoloma), a danas se obustavljaju svi poslovi na polju.

Narod kaže da se djeci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rijekama, a ženama da “bućkaju” mlijeko.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva usjeve i strogo pazi da neko ne ore. Vjeruje se da Vartolomej ne prašta nevjernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usjevi propadnu, prenose Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije