Kultura

Rok Partenon (10): Lenon, rođeni talenat

Možda najznačajnija figura XX vijeka, Džon Lenon je ostao upamćen kao legendarni pjevač i gitarista najpopularnije grupe svih vremena - "Bitlsa".

Džon Lenon
FOTO: JOHNLENNON/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rođen je u Liverpulu 1940. godine. Četrdeset godina kasnije suludi obožavalac ubio ga je ispred hotela u Njujorku, gdje je stanovao.

Davne 1955. u Liverpulu je osnovao svoj prvi bend. Dvije godine kasnije sreće Pola Makartnija i s njim osniva bend “The Quarrymen”. Godine 1959, u bend dolaze Džordž Harison i Ringo Star i mijenjaju ime u “Srebrni Bitlsi”.

Slavu doživljavaju svirajući u njemačkom gradu Hamburgu. Šezdesetih godina ređaju se njihovi legendarni albumi na kojima je Lenon, uz Makartnija, autor muzike i tekstova. Božanske harmonije i neobična pop poezija učinile su od njihovih trominutnih pjesama prava mala remek djela koja nadahnjuju generacije umjetnika.

Od “My Bonnie Lies Over the Ocean”, pa do remek djela kao što su “Yesterday” ili “Jealous Gay” ili “Give Peace a Chance”, Lenon je prešao dug kreativan put od bitnika, preko hipika, do gurua novog doba, kada je “samo ljubav potrebna”.

Njegova veza s avangardnom umjetnicom Joko Ono šokirala je mnoge i rastavila ga od “Bitlsa”. Zajedno su napravili “Plastic Ono Band”, s kojim su radili sve do Lenonove tragične pogibije.

Snimio je nekoliko slavnih filmova s Ričardom Lesterom. Kao pop intelektualac bio je predvodnik ideje jedinstvenog svijeta, opisanog u njegovoj ultimativnoj pjesmi “Zamisli”.

Lenon je nesporno bio humanista, mirotvorac i intelektualac i koji je kao radikalni ljevičar kritikovao brojne stvari u kapitalističkom društvu. Njegov dvostruki album iz 1972. “Some Time in New York City” sačinjen je od angažovanih političkih pjesama.

I korice albuma napravljene su kao naslovna strana uticajnog, uglednog i navodno nezavisnog “Njujork Tajmsa”.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Rok Partenon (7): Elvis je mrtav, živio kralj (VIDEO)

Rok Partenon (8): Džon Lenon i pop intelektualci

Rok Partenon (9): Lenon i pop kultura

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije