Magazin

Spaljivanje traje 90 minuta: Pogrebnici otkrili kako IZGLEDA KREMIRANJE i koliko tijelu treba da izgori

Kejtlin Dauti najpoznatija je pogrebnica na Jutjubu, a nakon što je odlučila da podijeli tajne svog posla sa znatiželjnima, počeli su da je gledaju milioni.

Spaljivanje traje 90 minuta: Pogrebnici otkrili kako IZGLEDA KREMIRANJE i koliko tijelu treba da izgori
FOTO: ROLEX DELA PENA/EPA

Kejtlin na svom kanalu ima više od milion pretplatnika koji joj stalno šalju pitanja na koja ona odgovara. Pogrebnica tako govori o sahranama, šminkanju mrtvaca, balsamovanju, kremaciji, i svim drugim temama koje se tiču mrtvih tijela. Ljudi su strašno znatiželjni kada su u pitanju smrt i raspadanje ljudskog tijela, pa Kejtlin baš ima posla i kada nije u pogrebnom preduzeću u kojem radi.

Pored videa o balsamovanju mrtvih, šminkanju preminulih i uređivanju tijela osoba koje su preminule nekom nasilnom smrću i videa o “ikonskim leševima” poput Lenjinovog, najviše je zanimanja probudio video u kojem Kejtlin govori šta se događa sa silikonskim umecima kada se porodica preminule odluči na kremiranje.

Pročitajte još

Kejltin u videu, koji je pregledan 2,3 miliona puta, kaže da se silikonski implanti ne vade iz tijela koje ide u peć te da obično izgore. Međutim, može da se dogodi da nakon sagorijevanja silikonskih umetaka na dnu peći ostane zalijepljena materija, prenosi Stil.

Pogrebnici u SAD se ne brinu previše oko toga, kaže Kejtlin. Ako je riječ o vještačkom kuku, na primjer, on se ne vadi iz mrtvog tijela nego se pokupi nakon kremacije jer ne izgori, a zatim može da ga preuzme porodica, prenosi Index.hr.

Ipak, to se rijetko događa i vještački kukovi ili koljena u SAD obično završe na recikliranju.

Kako izgleda proces spaljivanja

Nakon pregleda tijelo se unosi u peć gdje se spaljuje pomoću plina, a temperatura doseže između 800 i 1000 stepeni. To je tolika temperatura da će se peć koja se uključi u petak uveče do ponedjeljka ujutro ohladiti na tek 300 stepeni.

Spaljivanje tijela traje 90 minuta, a osoblje kroz posebnu špijunku provjerava je li gotovo. Gotovo je kad više nema vidljivog plamena.

Spaljuju li samo jedan dio tijela, na primjer, nakon amputacije, on se spaljuje zasebno, a ne zajedno s organima drugih ljudi.

Nakon kremacije tijela ostaje pepeo težak otprilike kao novorođenče koji se skuplja grabljicama, te prosijava kroz sito kako bi se odvojili metalni dijelovi poput vjenčanog prstenja, a nakon toga porodica pokojnika odlučuje hoće li pepeo prosuti u krematorijumu ili će ga preuzeti i prosuti na drugačiji način.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije