Magazin

UŽIVAJTE U SVOM PROSTORU Jednostavnih 6 sedmičnih navika za čist i uredan dom

Iako vjerovatno nemate vremena za dubinsko čišćenje doma svake sedmice, postoje navike koje možete razviti i imati urednu i čistu kuću.

UŽIVAJTE U SVOM PROSTORU Jednostavnih 6 sedmičnih navika za čist i uredan dom
FOTO: FREEPIK

Čak i samo uvođenje jedne ili dvije od ovih stavki u vašu rutinu može poboljšati kvalitet i atmosferu vašeg doma.

1. Uklonite nered

Male sedmične sesije uklanjanja nereda brz su način koji vodi prema čišćem domu.

– Ako imate djecu, prostor može brzo postati neuredan, ali redovno vraćanje stvari na njihovo mjesto pomaže zadržati haos pod kontrolom – kaže Triša Lejk, vlasnica firme za čišćenje.

Takođe pomaže da napravite raspored, tako da se možete pridržavati rutine. Na primjer, pokušajte očistiti ostavu prvog petka i očistiti garažu treće nedjelje svakog mjeseca.

Takođe biste trebali, naravno, pospremiti nered dok odlazite na put. Na primjer, ako primjetite da posjedujete lijekove kojima je istekao rok trajanja u ormariću s lijekovima, vjerojatno postoje i neke druge stvari koje takođe morate baciti u smeće. Odvojite pet minuta da sortirate svoje zalihe.

2. Pranje podova

Iako brisanje podova nije baš zabavno, to je ključno za održavanje stvari urednim u vašem domu.

Žena čisti pod
FOTO: FREEPIK

Brisanje tvrdih površina, poput podova u kuhinji i kupatilu je ključno – kaže ona.

Takođe, izuvanje nakon što dođete kući, svakako će pomoću u održavanju vaših podova čistima.

3. Promijenite posteljinu

Mijenjanje posteljine može se činiti kao puno posla, ali uvođenje dosljedne rutine može učiniti veliku razliku kod čišćenja.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

– Sedmično mijenjanje posteljine je navika koja je poboljšala našu higijenu spavanja i pridonijela cjelokupnoj svježini našeg doma. Nema ničeg boljeg od uvlačenja u krevet s čistim plahtama – kaže ona.

4. Brisanje prašine i usisavanje

Bitno je brisati prašinu i usisavati jednom sedmično.

– Posebno u područjima s gustim prometom. Ne radi se samo o čistoći – takođe se produžuje vijek trajanja vaših tepiha i podova.

Ako nemate vremena za usisavanje, razmislite o ulaganju u robot usisivač. Možete ga pokrenuti svaku veče i uštedjeti puno vremena i energije. Usisavanje i brisanje prašine takođe mogu učiniti da vaš dom bolje miriše.

Pročitajte još

5. Čišćenje kupatila

Malo je stvari tako odbojnih kao što je prljavo kupatilo. Iako ovo svakako nije najugodnije mjesto za čišćenje, Lejkova kaže da se isplati svake sedmice čistiti WC, umivaonik i tuš ili kadu, kao i brisati ogledala i lampe.

6. Čista i uredna kuhinja

Ne zaboravite na kuhinju. Čišćenje aparata, sudopera i provjera frižidera zbog stvari kojima je istekao rok trajanja održava vašu kuhinju čistom i ugodnom.

Upamtite, ne morate provesti gomilu vremena u kuhinji. Čak i samo brzo brisanje kako biste osvježili kuhinju nakon pospremanja večere, podići će ukupnu čistoću vašeg doma, piše Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu