Digitalna Srpska

VELIKI JUBILEJ Aplikacija Gugl Mesidžis dostigla milijardu korisnika, pa dobila 7 noviteta

Gugl je saopštio da njegovu aplikaciju Mesidžis sada koristi više od milijardu ljudi, a taj jubilej je kompanija obilježila dodavanjem sedam noviteta.

čovjek drži telefon
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Riječ je o novim funkcijama koji će “pomoći RCS korisnicima da izraze svoju ličnost”. Za one koji možda nisu upućeni, RCS je novi standard koji treba zamijeniti stari SMS i MMS. Iz Gugla kažu da se ovi standardni i dalje koriste kao “rezerva”, tako da se ne radi toliko o “zamjeni” koliko o “poboljšanju”. Međutim, suština je u tome da je Gugl Mesidžis poput Ajos Ajmesidž aplikacije, koja je namijenjena mobilnim telefonima s operativnim sistemom Android.

Gugl forsira Mesidžis aplikaciju već godinama, te se čini da napori nisu uzaludni. RCS ima indikator tipkanja, potvrdu o pročitanoj poruci, odgovore posložene u nizu, visokokvalitetno dijeljenje medija, poboljšane grupne razgovore i bolju privatnost.

Što se tiče novih funkcija, prva je “Photomoji”. Kao što joj naziv implicira, ona omogućava da se od fotografije napravi reakcija koristeći Gugl AI na uređaju. Sve kreacije se spremaju u posebnu karticu, te su dostupne kada ih želite ponovo koristiti. Takođe, prijatelji u grupnim razgovorima mogu koristiti bilo koji “Photomoji” koji ste poslali.

“Voice Moods” su animirani emotikoni koji se oslanjaju na glasovnu poruku, a koriste se kako bi korisnik vizuelno izrazio kako se osjeća u tom trenutku. Brzina prenosa glasovne poruke i brzina “sampling ratea” su povećane u svrhu poboljšanja kvalitete.

Pročitajte još

“Screen Effects” omogućava životopisnim animacijama da preuzmu cijeli ekran kada pišete određene poruke poput “pada snijeg” ili “volim te”, a ima ih više od 15. Ipak, ove animacije su skrivene tako da Gugl želi da ih korisnici sami otkriju.

“Custom Bubbles” predstavlja mogućnost biranja boje balončića poruke i pozadine za bilo koji razgovor. Moguće je izabrati drugačiju boju za svaki čet.

“Reaction Effects” efekti unose više života u razgovore, a rade na deset najpopularnijih emotikona. Kada korisnik reaguje jednim od njih, reakcija će se prikazati preko poruke.

“Animated Emoji” su vizuelni efekti za određene emotikone, koji se aktiviraju kada korisnik pošalje samo taj određeni emotikon. Vocap ima nešto slično.

Gugl Mesidžis sada ima i funkciju “Profile”. Korisnik može personalizovati ime i fotografiju profila koji će pratiti njegov broj telefona. To rješava problem primanja poruka s telefonskih brojeva koji nisu sačuvani u kontaktima, a može biti korisno i u grupnim razgovorima kako bi korisnik znao ko su svi članovi, prenosi Klix.

Svi noviteti će prvobitno biti dostupni u beta verziji aplikacije Mesidžis, ali ne svi odjednom.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije