Digitalna Srpska

VRIJEME ISTIČE Ako želite sačuvati svoj Gugl nalog što prije uradite jednu stvar, inače ćete ostati bez njega

Inicijativa ima za cilj da riješi problem ranjivosti neaktivnih naloga, koji se možda oslanjaju na zastarjele ili ponovo korištene lozinke i nemaju dvofaktorsku autentifikaciju.

gugl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iz kompanije Gugl ističu da su ovi zanemareni nalozi podložni kompromitovanju i zlonamjernim napadima, što dovodi do potencijalnih rizika kao što je krađa identiteta ili postaje kanal za protok zlonamjernog sadržaja poput spam pošte.

Dvije godine

Proces brisanja će se fokusirati na Gugl naloge koji su neaktivni dvije godine, uključujući podatke u okviru “Google Workspacea – Docs”, “Drive”, “Meet”, “Calendar” i “Google Photos”. Važno je napomenuti da se ove smjernice primjenjuju isključivo na lične korisničke Gugl naloge, a ne na naloge kompanija, škola i drugih.

Pročitajte još

Postepeno brisanje u fazama će početi prvo s nalozima koji su kreirani, ali nikada nakon toga više nisu korišteni. Gugl planira da više puta obavijesti vlasnike naloga preko njihovih registrovanih adresa e-pošte, kako bi ponudio dovoljno upozorenja prije brisanja.

Kako da sačuvate svoj nalog

Da bi nalog ostao aktivan i izbjegao brisanje, korisnicima se savjetuje da se na njega prijave najmanje jednom u dvije godine. Aktivnosti koje se smatraju korištenjem naloga obuhvataju: čitanje ili slanje e-pošte, korištenje “Google Drive”, gledanje Jutjub videosnimaka, preuzimanje aplikacija iz Gugl Plej prodavnice, obavljanje Gugl pretraga i korištenje funkcije “Sign in with Google” za eksterne aplikacije ili usluge.

Pored toga, postojeće pretplate koje su povezane sa Gugl nalogom, doprinose održavanju aktivnog statusa naloga, prenosi Avaz.

Ovaj proaktivni pristup potiče vlasnike naloga da redovno koriste svoje Gugl usluge, pojačavajući sigurnost naloga i odvraćajući potencijalne zlonamjerne napade usljed duže neaktivnosti.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije