Biznis

Centralne teme elektronsko poslovanje, zaštita potrošača i 2D barkod: GS1 BiH 31. maja organizuje 7. godišnju konferenciju

Ovogodišnja GS1 BiH konferencija, pod nazivom "50 years of transforming tomorrow", održava se u godini u kojoj se obilježava 50 godina barkoda, događaja koji je donio revoluciju koja je potpuno preoblikovala tadašnju industriju prodaje.

plakat za GS1 konferenciju
FOTO: GS1

Sve prednosti barkoda su prepoznate i njegova upotreba je proširena i na druge sektore, a sada je došlo vrijeme da krenemo u narednih 50 godina migracijom na 2D barkod!

– Cilj ove konferencije je promovisanje digitalne transformacije i inovacija u poslovanju, sa fokusom na nekoliko ključnih područja: elektronska razmjena dokumenata (EDI), potrošači, 2D kodovi i najava novog Zakona o trgovini u FBiH. Konferencija će okupiti proizvođače, distributere, trgovce i sve učesnike u lancu snabdijevanja, kako bismo zajedno istražili najnovije trendove i prilike u našoj industriji. Kroz inspirativne prezentacije i panel diskusije želimo podstaći dijalog i razmjenu znanja među učesnicima. Naš cilj je osnažiti poslovne procese, unaprijediti efikasnost i pružiti konkurentske prednosti učesnicima konferencije. Pozivamo sve zainteresovane proizvođače, distributere, trgovce i ostale učesnike u lancu snabdijevanja da nam se pridruže na 7. GS1 konferenciji, 31.05.2023. godine u hotelu “Hills” u Sarajevu, kako bismo zajedno oblikovali budućnost našeg poslovanja – kaže Adi Turković, direktor GS1 BiH.

U okviru prvog dijela 7. godišnje konferencije GS1 BiH učesnici će imati priliku da čuju vrlo zanimljiva i inspirativna predavanja o prednostima i benefitima elektronskog poslovanja, odnosno poslovanja bez papira. Ovom prilikom će biti predstavljen pilot projekat, realizovan na domaćem tržištu, koji će praktično pokazati benefite uvođenja pravog elektronskog računa.

O digitalnoj transformaciji u praksi govoriće Igor Hočevar, business developer i projekt menadžer kompanije ZZI. Iskustva računovodstvene obrade e-računa predstaviće Indira Prajzler, šef računovodstva Penny Plus. Direktor firme Info Studio, Adnan Begoli, upoznaće učesnike sa WMS i EDI nove generacije, te otkriti kako AI pokreće inovacije u logistici.

Nakon predavanja, kroz panel diskusiju učesnici će dobiti više informacija o prednostima poslovanja za pošiljaoce i primaoce elektronskog računa, ali i sve druge koji su indirektno uključeni u ovaj proces, poput državnih institucija i slično. Osim računa, elektronska razmjena drugih dokumenata koja se svakodnevno vrši u odnosu kupac-dobavljač donosi benefite za sve uključene strane. Za početak, elektronska narudžbenica ili otpremnica osiguravaju veću tačnost, efikasnost i sigurnost.

Proizvođači, distributeri, trgovci u svome djelovanju na tržištu imaju jedan krajnji cilj – zadovoljnog potrošača, jer njihov krajnji uspjeh i rezultat uvijek zavisi o zadovoljstvu potrošača. Sa tim u vezi, drugi dio konferencije posvećen je potrošačima.

Andra Schlossarek, korporativna direktorka za data menadžment u jednom od najvećih njemačkih trgovačkih lanaca METRO, govoriće o iskustvima ovog trgovačkog lanca na uvođenju 2D barkoda. Ombudsman za zaštitu potrošača BiH Saša Marić upoznaće učesnike sa pravima potrošača, a o ponašanju potrošača u digitalnom dobu govoriće prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rezultate istraživanja e-commerce tržišta predstaviće Esma Sarajlić Mebarki, menadžerka u Valiconu, i Jasmin Marić, menadžer za razvoj poslovanja u OLX Group. Irma Zolj Džeko, asortiman i shop menadžerka u dm-drogerie market govoriće o tome kako ispričati priču o proizvodu koji nudite tržištu.

Ovaj dio konferencije završava se panel diskusijom o novom zakonu o trgovini u FBiH, čije je donošenje u toku, rješenjima i novostima koje donosi, ali i elementima koji moraju biti njegov sastavni dio za ravnopravno učešće na svjetskom tržištu.

Treći dio konferencije će predstaviti proces koji se već dešava u svijetu, a to je migracija na 2D kodove. Samo neke od beskonačnih mogućnosti QR koda otkriće Haris Poturković, viši stručni saradnik za tehničke poslove GS1 BiH.

O procesu sledljivosti u savremenim trgovinama i logističkim centrima govoriće Neša Vidojević, senior Sales Engineer Zebra Technologies. Šta donosi primjena 2D koda u industrijskom obilježavanju i lancu nabavke otkriće nam Igor Đoković, sales manager za softverska rešenja u kompaniji Elmed.

Prema procjeni Međunarodne organizacije GS1 sve trgovine do kraja 2027. godine će imati osiguranu opremu za čitanje 2D kodova.

Tradicionalno, na kraju će za učesnike konferencije biti organizovana nagradna igra, a oni koji budu najpažljiviji imaju priliku da osvoje vrijedne nagrade.

O GS1 Bosne i Hercegovine

GS1 Bosne i Hercegovine predstavlja zajednicu od preko 1.800 članica iz Bosne i Hercegovine koje se bave proizvodnjom, prodajom, prehrambenim uslugama, zdravstvenom zaštitom itd. Mi smo jedna od 116 nezavisnih, neprofitnih GS1 organizacija koje posluju u 150 zemalja iz čitavog svijeta.

Pružamo pomoć kompanijama i preduzećima koje su uključene u proizvodnju, transport i trgovinu robama kako bi automatizovali i standardizovali svoje procese u lancu snabdijevanja koristeći zajednički jezik GS1 globalnih standarda. Iste efikasnosti donosimo i u lanac snabdijevanja u zdravstvu – sve do unaprijeđene sigurnosti pacijenata.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije