Politika

Naknade isplaćuje "šakom i kapom": Kako je "Elektro Bijeljina" pogazila zaključke Vlade Srpske

Upravi “Elektro Bijeljine” prošle godine za deset odsto isplaćene su plate od onih koje je svojim zaključcima predvidjela Vlada Republike Srpske, upozorili su revizori.

ELEKTRO BIJELJINA JANJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Konkretno, kako je vidljivo iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, u Elektro Bijeljini” su se oglušili na zaključke Vlade Republike Srpske iz 2011. godine i 2013. godine, te u 2022. godini plate direktora i izvršnih direktora nisu umanjene za deset odsto, piše Capital.

Naime, kako pojašnjavaju revizori, na sastanku uprave “Elektroprivrede RS” sa upravama elektrodistributivnih preduzeća od 23. marta pretprošle godine donesen je zaključak o vraćanju ugovorene plate na nivo prije smanjenja za deset odsto na osnovu kojeg su zaključeni ugovori o radu sa članovima uprave preduzeća kojima je utvrđena plata, bez umanjenja, za deset odsto.

U revizorskom izvještaju se ističe da ovo nije u skladu sa zaključcima Vlade Srpske. Naknade isplaćivali šakom i kapom.

Revizori su ovom preduzeću zamjerili i to što su u toku prošle godine priznavali prava na naknade članovima komisija koji su učestvovali u popisu i komisija za sprovođenje postupka javnih nabavki, kao i priznavanje troškova zaposlenim radnicima za polaganje stručnog ispita i to na osnovu odluka direktora, iako iste nisu propisane kolektivnim ugovorom “Elektroprivrede RS”.

Pročitajte još

Glavna služba za reviziju imala je zamjerke i na nabavke “Elektro Bijeljine”, te su istakli da ovo preduzeće u 2022. godini, za nabavku medijskih usluga, usluga promocije, komunikacije i saradnje, nije primijenilo odgovarajući postupak nabavke, što nije u skladu za Zakonom o javnim nabavkama.

– Za navedene usluge potpisano je 20 direktnih sporazuma ukupne vrijednosti 62.098 KM –  navedeno je u Izvještaju.

Inače, kada je riječ o nabavkama, jedna od omiljenih firmi “Elektro Bijeljine” je svakako “Dwelt”, u vlasništvu Stefana Krnete, zeta dekana Medicinskog fakulteta Ranka Škrbića.

Kako je CAPITAL ranije pisao, “Elektro Bijeljina” je firmi “Dwelt” dala ugovor vrijedan dva miliona maraka i to za nabavku softvera za proširenje postojećeg „Platform X AMM“ sistema.

Ovoj firmi, takođe, nedavno su dali ugovor za nadogradnju AMM sistema vrijednog više od 700.000 KM

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu