Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

(Ne)sloboda medija

Kolumne
Autor:

Foto: Srpskainfo

Ako bi više od trećine mladih u BiH u nekim uslovima voljelo da ima autoritarnu vlast, onda nije čudno ni da dvije trećine građana danas najviše vjeruje vjerskim institucijama, koje su prvi put u posljednjih desetak godina po ukazanom im povjerenju zamijenile medije. Takvo je, pokazuju najnovija istraživanja, stanje našeg društva.

Vrijednosti kao što su lične ili medijske slobode, ali i građanski duh, sudeći po tim istraživanjima, se postepeno srozavaju, ali najpogubnije je kada se to dešava u percepciji ljudi.

Stanje medijskih sloboda je, po mnogo čemu, najlošije u posljednjim godinama – pada povjerenje u medije, raste nezadovoljstvo radom medija i novinara, kao i nerazumjevanje za uslove rada, ali stanje svijesti ljudi možda treba i više da nas zabrine.

Činjenica da gotovo trećina građana u RS smatra da napad na novinare ima opravdanje, ako on ili ona to „zasluži“, najporazniji je pokazatelj tog stanja. I onaj koji se ne smije tolerisati. Vrlo slično kao što nikada ne smije biti tolerancije za stav da žena može da zasluži muževe batine.

Na koji način to novinar „zasluži“ da bude napadnut, posebno je zabrinjavajuće pitanje. Iskustvo govori da je to često upravo zato što je radio svoj posao – postavljao „nezgodna“ pitanja onima koji misle da su iznad polaganja računa javnosti ili odgovornosti za ono što rade.

Ako pogledamo objektivno, novinari i mediji kod nas odavno ne kotiraju visoko u očima ljudi. Čak i kada rade dobar posao, teško da odskoče dalje od „piskarala“, a najčešće su „neuki zabadači nosa u tuđa posla“. Istovremeno, novinarstvo i slobodni mediji nisu nikada imali baš onu vrijednost koju imaju u razvijenijim demokratskim društvima. A kada se kreće sa tako niskih osnova, i najmanje srozavanje je zabrinjavajuće i nedopustivo.

Zato mediji i novinari u BiH moraju da streme većem profesionalizmu, a građani da grade poštovanje prema ovoj profesiji i njenoj ulozi. Zalaganje za mnogo bolji materijalni položaj i uslove rada novinara, nije ništa manje važno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO