Društvo

POSKOK U DVORIŠTU KUĆE Hrabra žena odmah vidjela da ima posla sa otrovnicom, evo kako je reagovala (FOTO)

Poskok dužine od oko pola metra pronađen je u dvorištu porodične kuće kod Niša.

POSKOK U DVORIŠTU KUĆE Hrabra žena odmah vidjela da ima posla sa otrovnicom, evo kako je reagovala (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Otrovnu zmiju našla je vlasnica kuće, a brzom reakcijom volontera iz Udruženja ZOO Planet, otrovnica je dislocirana van naseljenog mjesta.

Kako su rekli iz ovog udruženja poskok je nađen u selu Bovan, a srećom vlasnici su ga brzo primijetili i niko nije povrijeđen. Kako objašnjavaju, žena koja ga je pronašla ostala je vrlo pribrana i mirno čekala dolazak ekipe.

Juče smo imali uspešnu intervenciju zbrinjavanja i dislokacije zmije Poskoka (Vipera ammodytes) u selu Bovan u…

Posted by Udruženje ZooPlanet Niš on Thursday, May 25, 2023

– Poskok je nađen u dvorištu kuće. Žena je bila skroz pribrana, vidjela je odmah da je u pitanju otrovnica. Suprug i komšija su stajali pored i dežurali sve dok naša ekipa nije došla. U pitanju je selo Bovan pored Bovanskog jezera gdje inače ima zmija – pričaju iz ove organizacije.

Mlada volonterka koja je specijalizovana za otrovnice brzo je reagovala, te nije ni moglo da dođe do nekog opasnijeg scenarija.

– Zmiju je bezbjedno preuzela naša sertifikovana volonterka Tamara Ristić i dislocirala je van naseljenog mjesta – dodali su iz Zoo Planeta.

Najvažnije je da sprečite fizički kontakt

Iz udruženja savjetuju građane da ostanu pribrani i smireni ukoliko dođu u kontakt sa otrovnicom, a najbitnije je da spreče fizički kontakt.

– Najbitnije je da ne paniče, da joj ne prilaze, ne hvataju rukama, nikako da je šutiraju, a najbolje je da obavijeste Zavod za zaštitu prirode da bi ih uputili na dalje korake, a ako se nađu u prirodi puste zmiju da ode dalje – objašnjavaju sagovornici.

Pročitajte još

Poskok je najrasprostranjenija i najduža otrovnica u Srbiji. Naseljava kamenjare, kanjone i hrastove šume, može da se prepozna po malom rogu na vrhu glave i cik-cak šari na leđima. Dužina tijela je oko 60 cm, a u nekim slučajevima može biti dužine i do metra, prenosi Blic.

Ukoliko imate dvorište, bitno je njegovo redovno održavanje odnosno košenje trave kao i da se ne ostavljaju otpaci hrane koji mogu da privuku glodare pa samim tim i zmije, apeluju iz Zoo Planeta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije