Politika

Pritisci i ostavke: Ovo je najomraženija fotelja u javnoj upravi Srpske

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakone u kojima stoji da se odluke Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Srpske i nakon što je on te zakone poništio, fotelja direktora Službenog glasnika Republike Srpske uskoro bi mogla da postane najomraženije mjesto u javnoj upravi Srpske.

zgrada Vlade RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pritisci i ostavke

Vlada Srpske imenovala je nedavno Milku Devušić za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske na period od 60 dana, ali pitanje je da li će ona željeti da ostane na ovom mjestu, s obzirom na ogroman politički pritisak koji je očekuje.

Službeni glasnik Srpske, naime, mora da objavi Šmitove odluke, ali istovremeno postoji zakon koji kaže da se ti akti neće objavljivati u ovom glasilu.

Devušićeva je imenovana umjesto funkcionera DEMOS, Vladimira Jankovića, koji je vrlo kratko bio na toj funkciji.

Janković je za v. d. direktora imenovan 4. maja umjesto Manojla Zrnića, koji je otišao u penziju, ali je poslije samo dvadesetak dana podnio neopozivu ostavku.

Pročitajte još

 On se nije mogao nositi sa velikim pritiskom pod kojim je bio u vezi sa (ne)objavljivanjem nametnute odluke OHR.

Naime, šef OHR Kristijan Šmit je 27. aprila donio odluku kojom se nameću izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Tim izmjenama definiše se novo krivično djelo koje se odnosi na podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava.

U toj odluci se kaže da izmjene stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, objavio je nedavno portal Kapital.

Janković je bio pod pritiskom aktuelne vlasti u Srpskoj da ne objavljuje pomenutu odluku OHR.

Razlog za takvo ponašanje je u tome što vlast Republike Srpske ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, pa bi eventualno objavljivanje njegove odluke značilo njegovo priznavanje.

– S druge strane, Janković je strahovao da se zbog neobjavljivanja odluke ne nađe pod sankcijama SAD kao što se našao direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske, Dragan Stanković, zato što je postupao po imovinskim zakonima Republike Srpske koje je OHR stavio van snage, kaže jedan od zaposlenih u ovom preduzeću koji dobro poznaje “stanje stvari”.

Novinar Vladimir Kovačević za Oslobođenje kaže kako se direktor Službenog glasnika Srpske sada svakako nalazi u nezavidnoj poziciji, jer može biti neko ko će da bude sankcionisan šta god da uradi.

Služenje režimu

– Ako objavi odluke visokog predstavnika, biće na udaru vlasti u Republici Srpskoj. Ako ne objavi, biće ponovo. Zakoni Narodne skupštine Republike Srpske su stavljeni van snage, ali to mora biti objavljeno. To je haotična situacija. U Dodikovim igrama inače nikada ne strada Dodik, već oni ispod njega. Valjda je to cijena blagodeti koje omogućava služenje režimu, smatra Kovačević.

S obzirom na to da Vijeće naroda Republike Srpske nije uložilo veto na zakone koje je usvojio parlament Srpske, njih bi u narednim danima trebao da potpiše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega bi oni trebali biti objavljeni u Službenom glasniku.

Dodik je rekao da će to učiniti čim mu zakoni budu dostavljeni, piše Oslobođenje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije