Kultura

Rok Partenon (13): Brajan Džons i Panovo rogato nasljeđe (VIDEO)

Jedna od najzanimljivijih i najdugotrajnijih rokenrol grupa svakako su bili “Rolingstonsi”.

Rolingstonsi na početku karijere
FOTO: MUSIC DOCUMENTARIES & CONCERTS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, često se zanemaruje uticaj osnivača ovog benda, gitariste Brajana Džonsa, koji je uvijek ostajao u sjenci najvećih zvijezda, Mika Džegera i Kita Ričardsa.

Osnivač “Rolingstonsa”, rođen 1942, bio je neodoljiv ženama i imao šestoro vanbračne djece, ali je živio previše burno čak i za bend: kasnio je na nastupe i svađao se sa svima, pa su ga izbacili, a kad je umro 1969. godine samo su mu Čarli Vots i Bil Vajman došli na sahranu.

Nađen je 3. jula 1969. godine kako pluta po svom bazenu na imanju u Kočfordu. Džounsa je u bazenu, prema jednoj neprovjerenoj verziji, ubio radnik Frenk Torogud, kojeg je muzičar unajmio radi rekonstrukcije kuće.

Kuća u Kočfordu pripadala je, prije Brajana Džonsa, piscu A. A. Milnu, tvorcu legendarnog “Vini Pua”. Prema zvaničnoj policijskoj verziji, Džons se sam udavio, a mrtvog ga je pronašla njegova tadašnja djevojka Ana Voflin. Ana je tvrdila da je Brajan bio još živ kada su ga izvukli iz vode, da je još uvijek imao puls, ali da je hitna pomoć stigla prekasno da ga spase. 

Džons je bio “divlja” duša u tijelu dendija, smatrao se pop aristokratom. Imao je česte napade astme, koja ga je na kraju i dotukla. Dva puta je završavao u bolnici zbog prekomjerne konzumacije droga.

Džeger i Ričards su ga 1968. godine izbacili iz benda, jer je bio praktično neupotrebljiv za svirke. Međutim, Brajan Džons je bio taj koji je podigao bend. U prvom periodu grupe “Rolingstons” insistirao je da bend zvuči “crnački” i da u svom zvuku imaju dosta primjesa bluza.

Došao je početkom šezdesetih u London gde je počeo da nastupa s bendovima koji su svirali bluz. Bio je oduševljen životom legendarnog crnog bluzera Robertom Džonsonom, jednako kao i njegov kolega Erik Klepton, s kojim je sarađivao u bendu “Cream”.

Početkom 1962. godine u lokalnim novinama je dao oglas da mu trebaju muzičari za ritam i bluz bend, na koji se javio pjevač Mik Džeger. Džeger je u bend doveo i svog drugara, gitaristu Kita Ričardsa. Sva trojica obožavala su “tamni zvuk” i bluzerski pogled na stvarnost. Željeli su da njihov bend, zvuči “crnački” koliko god bi to bilo moguće.

Džons je bio taj koji je ranih dana otkrio mit o Faustu i umislio da će postati slavan ukoliko proda dušu đavolu, baš kao i Robert Džonson. 

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Rok Partenon (7): Elvis je mrtav, živio kralj (VIDEO)

Rok Partenon (8): Džon Lenon i pop intelektualci

Rok Partenon (9): Lenon i pop kultura

Rok Partenon (10): Lenon, rođeni talenat

Rok Partenon (11): Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (12): Ubistvo Lenona (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije