Kultura

Rok Partenon (34): Pomodni satanizam (VIDEO)

Mensonov zločin prilikom kog je ubijena trudna supruga reditelja Romana Polanskog, Šeron Tejt, otkrio je mračne tajne estradnog američkog krema.

Roman Polanski 2010. godine
FOTO: JENS KALAENE/EPA

Šeron Tejt i Roman Polanski bili su tih godina fascinirani pomodnim satanizmom, još jednog slavnog američkog crnog maga Antona Šandora Le Veja.

Le Vejovu knjigu “Satanistička biblija” Menson je prosto obožavao. Le Vej, zvani Crni papa, bio je konsultant Polanskom za film “Rozmarina beba”, u kojem je Mia Farou glumila djevojku koja je zatrudnila s Đavolom.

Rođen je kao Hauard Stenton Le Vej, 1930. godine u Čikagu, u porodici koja se bavila distribucijom likera. Le Vej je kao mladić naučio da svira nekoliko instrumenata, među kojima su mu bile omiljene orgulje na klavijaturama.

Kao svirač zaposlio se prvo u cirkusu, a potom se preselio u Los Anđeles, gde je svirao orgulje u “Majan teatru”. Njegovi biografi tvrde da se mladi Le Vej u ovom teatru, koji je izvodio burleske, sreo sa tada mladom i nepoznatom glumicom Normom Džin, kasnije poznatoj kao Merlin Monro. Le Vej je imao kratkotrajnu seksualnu vezu sa Merilinkom, koja je svoj buran život završila samoubistvom.

Opsesija da zavede i privoli svom satanističkom kultu najslavnije zvijezde Holivuda ostala je trajna crta u njegovom karakteru. Na “Walpurgisnacht” 1966. godine u San Francisku osnovao je Satanističku crkvu, koja postoji i danas. Da bi pribavio publicitet za svoje mračne planove, Le Vej je bio u neprekidnoj potrazi za filmskim zvijezdama. Polanski i Šeron Tejt nikada nisu zvanično poslali članovi njegove crkve, ali su definitivno bili pod uticajem Le Vejovih ideja.

Sam Le Vej se pojavio u ulozi Đavola u filmu “Rozmarina beba”, u kojem vodi “crnu misu”. “Crna misa” je u Le Vejevoj crkvi bili doslovno preuzeta iz opisa koji se nalazi u romanu kultnog simbolističkog pisca Jorisa Huismansa “Tamo dolje”.

Šandor Le Vej je uspio da za svoju crkvu privoli još jednu slavnu divu Holivuda; bila je to Džejn Mensfild. Ona se fotografisala sa Le Vejem tokom izvođenja ceremonije crne mise i te fotografije su zapanjile svijet. Le Vej je u svojoj autobiografiji tvrdio da je Mensfildova bila nevjerna i da ga je izdala napustivši “satanističku crkvu”. Stoga je bio prinuđen da baci čini na nju. Učinio je to tako što je njenoj fotografiji na kartonu makazama odsjekao glavu. Par nedjelja kasnije Džejn Mensfild je poginula u saobraćajnoj nesreći, zajedno sa svojim ljubavnikom, koji joj je branio da bude “satanista”. Od siline sudara, Mensfildova je ispala kroz prozor automobila, a glava joj je pronađena pored tijela.

Na sličan način poginula je i Fransoaz Dorleak, sestra slavne glumice Ketrin Denev. Fransoaz je tumačila glavnu ulogu u filmu Romana Polanskog “Ćorsokak”, koji je snimio neposredno prije “Rozmarine bebe”. Njenu glavu, u automobilskoj nesreći koja se dogodila na francuskoj rivijeri, presjeklo je staklo šoferšajbe.  

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (21): Vorholova fabrika glamura (VIDEO)

Rok Partenon (22): Pop mitologija

Rok Partenon (23): Džim Morison, divlji roker (VIDEO)

Rok Partenon (24): Šetnja tamnom drugom stranom (VIDEO)

Rok Partenon (25): Morison i Arto

Rok Partenon (26): Esid generacija (VIDEO)

Rok Partenon (27): Džim Morison i Lu Rid (VIDEO)

Rok Partenon (28): Mensonovo nasljeđe

Rok Partenon (29): Mensonov zločin

Rok Partenon (30): Menson i seksualna revolucija (VIDEO)

Rok Partenon (31): Mračno nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (32): Džimi Pejdž, okultista na gitari (VIDEO)

Rok Partenon (33): Pejdž i Krouli (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu