Kultura

Rok Partenon (35): Kenet Anger (VIDEO)

Opsjednut Le Vejom i još više njegovim satanističkim prethodnikom Alisterom Kraulijem, bio je i reditelj Kenet Anger, rođen 1929. godine.

Kenet Anger
FOTO: ICA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Još kao četvorogodišnje dijete glumio je u verziji “Sna ljetne noći” Maksa Rajharda, a s nepunih 17 godina snimio je  prvi dugometražni igrani film “Vatromet”.

Ta lirska filmska poema bila je šokantna za publiku jer je u njoj Anger prikazao sazrijevanje mladog homoseksualca i njegove nadrealističke snove (penis eksplodira kao vatromet, mornari u bijelim odijelima se kupaju u mlijeku i krvi itd).

Slavljen je kao mladi genije i proglašavan za filmskog Žana Ženea, a Žan Kokto ga je javno hvalio. Međutim, mladi genije je ubrzo potpao pod uticaj crnomagijske zvijeri, Alistera Kroulija, i njegovi filmovi su krenuli u tom smjeru. “Zečiji mjesec”, “Eau d'Artifice”, “Inauguracija u hram sladostrašća” bili su filmovi prepuni crnomagijske simbolike i demonskih obreda, a u posljednjem se kao junaci pojavljuju najopakiji bogovi svjetskih mitologija Šiva, Kali, Lilit i Pan.

Svjetsku slavu donio mu je film iz 1969. godine “Uzdizanje škorpije”, u kojem je po prvi put upotrijebio pop muziku kao saundtrek. “Uzdizanje škorpije” je ultimativni kemp fetiš film koji danas za uzor priznaju autori poput Dejvida Linča, Martina Skorsezea i mnogobrojni kreatori MTV video-spotova, a zapravo je himna motociklističkih gengova, “anđela pakla” odjevenih u kožu, sklonih nasilju i neobuzdanom seksualnom životu.

Filmovi “Invokacija mog demonskog brata” i “Uzdizanje Lucifera” su prepuni okultnih, magijskih i satanističkih rituala. Poslije samo šest snimljenih filmova, Anger je odlučio da se penzioniše i da više nikada ne snima filmove.

U “Vilidž vojsu” je objavio sljedeću crticu: In memoriam. Kenet Anger 1947-1967.

Objavio je dvije veličanstvene knjige o zakulisnim igrama i seks skandalima u srcu industrije snova “Holivud Babilon” i “Holivud Babilon II”. Danas se smatra za živu legendu i kemp ikonu, pripremio je i »Holivud Babilon 3«. U filmu »Invokacija mog demonskog brata« glumi Šandor Le Vej, a u »Uzdizanju Lucifera« Bo Basolej, mladi glumac koji je pripadao užoj porodici Čarlsa Mensona. Pored Basoleja, u filmu »Uzdizanje Lucifera« glume rok legende Marijan Fejtful (Lilit) i Džimi Pejdž. Džimi Pejdž je komponovao i originalnu muziku za ovaj film. Uloga mladog sataniste koju igra Basolej trebalo je prvobitno da pripadne pjevaču »Rolingstonsa« Miku Džegeru, ali je Mik otkazao pred samo snimanje.

Premda nije glumio u Angerovom filmu, Mik Džeger je tih godina bio i sam zaražen idejama satanizma. Snimio je slavnu pjesmu »Simpatija za Đavola«, kao i albume »Magična misteriozna tura« i »U službi njenog satanskog veličanstva«, te glumio u filmu »Performans« Nikolasa Rega u društvu sa skarletnom damom, Anitom Palenberg. Satanizmu sklona Anita zavela je, prije Mika Džegera, gitariste benda »Rolingstons«  Brajana Džonsa i Kita Ričardsa. 

Konačno, »Sataninoj crkvi« u San Francisku, koju je osnovao Anton Šandor Le Vej, pripadali su Semi Dejvis junior, King Dajmond, Mark Almond i Merilin Menson.

Merilin Menson na koncertu
FOTO: TIMM SCHAMBERGER/EPA

Le Vej je pokušavao da u svoju crkvu uvuče preko Semija Devisa njegovo ostalo »pacovsko društvo« Frenka Sinatru i Dina Martina.

Frenk Sinatra nije bio oduševljen Le Vejom i smatrao ga je za šarlatana, iako je njegova tadašnja supruga Mia Farou glumila s njim u »Rozmarinoj bebi«.

Devedesetih godina se u Skandinaviji izrodio naopak kult takozvanih »Black metal« bendova. U istoriji hevi metal muzike »Zvuk zvijeri« Jana Kristija govori se o pripadnicima muzičkih bendova iz Norveške, Švedske i Danske. Postali su toliko radikalni da su palili hrišćanske crkve, a neki od njih poput sumanutog Deatha iz grupe “Mayham” činili su ritualna samoubistva vođeni glasom Satane. Ideolog »Blek metala« Euronimus nađen je mrtav u svom stanu, gdje ga je ubio učenik i član konkurentske grupe.

Kontroverzni Merilin Menson je devedesetih godina prošlog vijeka nastavio sa širenjem ideja pomodnog satanizma. Napisao je predgovor za Le Vejovu autobiografiju »Satana govori«.

Satanistički magovi i njihove dive našli su u pop kulturi svoju oazu, a interes za okultne teme i mračnu istoriju ne jenjava. Internet je postao plodno polje iskušenika Đavola, tako da se danas na njemu nalaze na stotine hiljada konferencija posvećenih princu tame.  

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (21): Vorholova fabrika glamura (VIDEO)

Rok Partenon (22): Pop mitologija

Rok Partenon (23): Džim Morison, divlji roker (VIDEO)

Rok Partenon (24): Šetnja tamnom drugom stranom (VIDEO)

Rok Partenon (25): Morison i Arto

Rok Partenon (26): Esid generacija (VIDEO)

Rok Partenon (27): Džim Morison i Lu Rid (VIDEO)

Rok Partenon (28): Mensonovo nasljeđe

Rok Partenon (29): Mensonov zločin

Rok Partenon (30): Menson i seksualna revolucija (VIDEO)

Rok Partenon (31): Mračno nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (32): Džimi Pejdž, okultista na gitari (VIDEO)

Rok Partenon (33): Pejdž i Krouli (VIDEO)

Rok Partenon (34): Pomodni satanizam (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu