Magazin

Posljedice pandemije kovida: Sve veći broj mladih u depresiji

Francuska agencija za javno zdravstvo objavila je u utorak rezultate posljednjeg kruga redovnog istraživanja mentalnog zdravlja koje se desilo 2021., godinu dana nakon najakutnije faze globalne pandemije.

Bračni par se svađa
FOTO: SHUTTERSTOCK

Utvrđeno je da je 20,8 odsto osoba u dobi od 18 do 24 godine izjavilo da je doživjelo depresivnu epizodu u posljednjih 12 mjeseci, u poređenju s 11,7 odsto u prethodnom istraživanju 2017. godine.

Stopa među mladima bila je gotovo dvostruko veća od one zabilježene među cjelokupnom odraslom populacijom u dobi od 18 do 85 godina.

– Čini se da je stres uzrokovan kovidom 19 i ograničenja nametnuta za njegovu kontrolu jedna od glavnih hipoteza za objašnjenje ovog porasta, objavila je Agencija za javno zdravstvo na svojoj internet stranici.

Stručnjaci kažu da su uticaj karantina, socijalne distance i drugih ograničenja jače osjetili studenti i drugi mladi jer se smatra da su ta ograničenja uništila period koji se događa jednom u životu i koji se ne može ponoviti.

Neizvjesnost je dodata redovnoj anksioznosti povezanoj s odrastanjem.

– Veliku ulogu je imala nesigurnost zbog budućnosti, koja ima vrlo važan uticaj u toj dobi, rekao je Enžurond du Rošo, saradnik francuske studije i stručnjak za mentalno zdravlje.

Istraživanje potvrđuje anegdotske dokaze koje je dalo mnoštvo stručnjaka za mentalno zdravlje tijekom pandemije kovida-19, a koji su izvijestili o porastu broja mladih ljudi koji se bore s anksioznošću i depresijom.

Pročitajte još

Druga međunarodna istraživanja dala su slične rezultate.

Američke zdravstvene vlasti oglasile su se u ponedjeljak uzbunu zbog krize mentalnog zdravlja među američkim srednjoškolcima, posebno tinejdžerke, prenosi N1.

Gotovo tri od pet američkih tinejdžerki – 57 odsto – osjećale su se neprestano tužno ili beznadežno u 2021. – dvostruko više od dječaka, stoji u izvještaju. To je povećanje od gotovo 60 odsto od 2011. i najviši nivo zabilježen u zadnjoj deceniji

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu