Kultura

Rok Partenon (14): Kovitlac seksa, droge i rokenrola (VIDEO)

Magnetična ljepota mita o đavolu privukla je sve članove rane faze “Rolingstonsa”.

Rolingstonsi sredinom '60-ih godina
FOTO: MUSIC DOCUMENTARIES & CONCERTS/YOUTUBE/SCREENSHOT

U svojoj autobiografiji Kit Ričards ne skriva da ih je suludi Brajan Džons povukao za sobom u nepoznato carstvo muzike, droge i poroka.

Džons je bio prepun života, pravio je djecu svakoj djevojci s kojom bi vodio ljubav, a droga mu je, kao i brojnim muzičarima tog perioda, bila neophodna za kreativnu inspiraciju.

Izuzetno talentovan, naučio je da svira brojne instrumente. Kao rođeni eksperimentator, on je unosio novine u zvuk ranih “Stounsa”, svirajući neobične instrumente poput stil pedal gitare, sitara, trube, orgulja, oboe, harmonike, melotrona i harfe.

Obožavao je da eksperimentiše i sa drogama – od marihuane, preko anfetamina, LSD-a do teških droga kao što su kokain i heroin.

Bio je oduševljen kada su “Rolingstonsi” postali popularni, jer mu je to omogućilo da se uživi u svoju viziju hirovite zvijezde. Od 1965. godine slava mu je definitivno udarila u glavu i od tada se nije trijeznio. Ponašao se kao dendi kralj londonskog džet seta. Neobično se oblačio, u maniru ekscentrika kakvi su bili njegovi uzori Oskar Vajld ili grof Monteskje.

Volio je da bude u društvu drugih umjetničkih zvijezda svog vremena. Nije mu bilo teško da otputuje na drugi kraj svijeta samo da bi upoznao nekog svog muzičkog heroja. Tako je otputovao na festival Monterej, gdje je upoznao Džimija Hendriksa, Frenka Zapu i Denisa Hupera. Obožavao je da se druži i razgovara sa svojim planetarno popularnim kolegom Džonom Lenonom.

Kit Ričards je u svojoj autobiografiji napisao da je Džons obožavao da se slika za medije i da daje izjave, dok su on i Džeger bili više skloni životu skrivenom od javnosti. To što je Mik Džeger bio planetarni idol nije u suštini mnogo smetalo Brajanu; on je bio sasvim zadovoljan svojim statusom.

Sva trojica bili su uvučeni u kovitlac seksa, droge i rokenrola, a Džons najviše. 

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Rok Partenon (7): Elvis je mrtav, živio kralj (VIDEO)

Rok Partenon (8): Džon Lenon i pop intelektualci

Rok Partenon (9): Lenon i pop kultura

Rok Partenon (10): Lenon, rođeni talenat

Rok Partenon (11): Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (12): Ubistvo Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (13): Brajan Džons i Panovo rogato nasljeđe (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije