Kultura

Rok Partenon (15): Brajan u naručju vještice (VIDEO)

Osoba koja je učinila da odnosi Džonsa, Džegera i Ričardsa budu još komplikovaniji bila je fatalna ljepotica Anita Palenberg.

Anita Palenberg u sceni filma "Mord Und Totschlag excerpt"
FOTO: THE BRIAN JONES RESOURCE/FACEBOOK/SCREENSHOT

Brajan je prelijepu Anitu upoznao na koncertu “Stonsa” u Berlinu 1965. godine.

Anita, koja je bila “art frik” i model, do susreta s Brajanom Džonsom kretala se uglavnom u umjetničkim krugovima Londona, Pariza i Berlina.

U jednom njenom intervjuu Anita je ispričala kako je koncert u Berlinu pratila totalna euforija obožavateljki ovog benda, koje su bile spremne na sve samo da se domognu svojih idola. Poslije koncerta Brajan je poveo Anitu sa sobom tajnim prolazima sve do Hitlerovog bunkera, gdje su proveli noć i smuvali se.

Tajna okultna veza Anite i Brajana trajala je nekoliko godina. Ljubavna strast u brlogu naci firera trajno ih je opredijelio za čudnu sado mazohističku vezu u kojoj je Brajan izigravao nacističkog komesara, a Anita njegovu pohotnu podanicu.

Brajan je nebrojeno puta fizički maltretirao i tukao Anitu, koja mu nije ostajala dužna. Često su se toliko tukli da bi ih prijatelji razdvajali, a masnice i podlivi ispod očiju bili su im normalna stvar. Brajan i Anita su kao dva divlja bića, strasno vodili ljubav, tukli se i konzumirali velike količine droge.

Anita Palenberg je bila ta koja je Brajana, a kasnije i Ričardsa i Džegera, povela na okultni put. Oduševljena bluzom koji je Džons svirao na gitari, otkrila mu je korijene vudu religije iz koje se porodila ova popularna crnačka muzika.

U studiji E. Majkla Džonsa “Dionis se rađa” autor opisuje Anitu Palenberg kao pravu pravcatu modernu vješticu, koja je imala demonske moći i vanzemaljsku ljepotu. Anita je pravila vudu lutkice koje su predstavljale Brajana. Jednom je izbola iglom lutkicu u predjelu stomaka, a Brajan se dan kasnije našao u bolnici s jakim bolovima… u stomaku.

Njih dvoje su imali čak i fizičke sličnosti, a često su nosili iste paž “princ Valijant” frizure. Gari Lahman u studiji “Turn of Your Mind” otkriva da je Anita Palenberg često ispunjavala Brajanove perverzne seksualne zamisli, te da bi poslije koncerata “Stonsa” ponekad zajedno vodili ljubav sa nepoznatim obožavateljkama.

Anita je upoznala “satanističkog” gurua, reditelja Keneta Engera, i dovela ga da živi s Brajanom i njom u njihovom domu u Londonu. Preko Anite sa Engerom su se upoznali i Mik Džeger i njegova djevojka Marijen Fejtful. Enger je imao ideju da Mik i Anita glume u njegovom filmu “Lucifer se rađa”, za koji je muziku trebalo da piše Brajan.

Kompletna ekipa “Rolingstonsa” bila je 1967. godine oduševljena pomodnim satanizmom i tada su snimili album “Their Satanic Majesties Request” (U službi njenog satanskog visočanstva).

Droge, orgije, satanizam, rokenrol nisu bile po volji britanskih vlasti, pa su članovi benda morali da se isele iz Engleske i potraže druga boravišta. Otišli su u Maroko, gdje je bilo lako naći drogu, ali i novu muzičku inspiraciju.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Rok Partenon (7): Elvis je mrtav, živio kralj (VIDEO)

Rok Partenon (8): Džon Lenon i pop intelektualci

Rok Partenon (9): Lenon i pop kultura

Rok Partenon (10): Lenon, rođeni talenat

Rok Partenon (11): Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (12): Ubistvo Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (13): Brajan Džons i Panovo rogato nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (14): Kovitlac seksa, droge i rokenrola (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije