Kultura

Rok Partenon (19): Lu Ridove tamne vizije (VIDEO)

Jedan od najuticajnijih umjetnika XX vijeka, Lu Rid, rođen je kao Luis Firbank 2. marta 1942. na Long Ajlendu, predgrađu Njujorka.

Lu Rid
FOTO: BBC NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Odrastao je u Bruklinu u vrlo strogoj jevrejskoj porodici, kojoj je smetao otvoreni homoseksualizam njihovog sina, pa su ga sa 17 godina poslali u bolnicu “Kredmur stejt” na prevaspitavanje.

Tamo je nekoliko nedjelja bio podvrgnut surovim terapijama elektrošokovima, koje su trajno oštetile njegov mozak i uticale da izgradi veoma posebnu percepciju svijeta koji ga je okruživao.

Upisao se na Univerzitet “Sirakuza” da studira muziku. U to vrijeme je bio pod jakim uticajem Boba Dilana i Delmora Švarca. Prekinuo je odnose s roditeljima. Izdržavao se na razne načine, uključujući dilovanje droge, mušku prostituciju i pisanje pjesama za malu kompaniju “Pickwick Records”.

U toj kompaniji sreo je Džona Kejla i s njim oformio bend koji se prvo zvao “The Primitives”, a potom slavni “The Velvet Underground”. Svirali su neobičnu tamnu rok muziku u njujorškom kafeu “Bizar”, gdje ih je primetio Pol Morisi i preporučio legendarnom art umjetniku Endiju Vorholu.

Vorhol je doveo pjevačicu Niko, dizajnirao bend i načinio ga popularnim. Napravili su šou “Exploding Plastic Inevitable” i snimili album s famoznim “banana” omotom. Rid i Vorhol nikada nisu bili na istim talasnim dužinama, pa su se vrlo brzo rastali. Bend je funkcionisao sve do 1970. godine.

Dejvid Bouvi je 1973. učinio za Lu Rida isto što je nešto ranije uradio za Igija Popa; spasao ga je od zaborava i napravio s njim hit album “Transformer”. Poslije hita “Walk on a Wild Side” Lu Rid je otkriven kao jedan od najautentičnijih pjesnika Amerike, čiji su stihovi oslikali pravu ikonografiju onoga što se može nazvati rokenrol utopijom.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Rok Partenon (7): Elvis je mrtav, živio kralj (VIDEO)

Rok Partenon (8): Džon Lenon i pop intelektualci

Rok Partenon (9): Lenon i pop kultura

Rok Partenon (10): Lenon, rođeni talenat

Rok Partenon (11): Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (12): Ubistvo Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (13): Brajan Džons i Panovo rogato nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (14): Kovitlac seksa, droge i rokenrola (VIDEO)

Rok Partenon (15): Brajan u naručju vještice (VIDEO)

Rok Partenon (16): Put u Maroko (FOTO)

Rok Partenon (17): Džudžuke i bog Pan (VIDEO)

Rok Partenon (18): Brajan Džons i panična kultura

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu