Kultura

Rok Partenon (17): Džudžuke i bog Pan (VIDEO)

Brajan Džons je bio opsjednut Džudžuka sviračima i bogom Panom, divio mu se na isti način kao i veliki mag Alister Krouli.

Brajan Džons
FOTO: BBC TRAILERS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rogati bog iz grčke mitologije koji je svojom pojavom izazivao prekomjerni strah, nazvan kasnije po njemu panikom, potpuno je obuzeo gitaristu “Rolingstonsa”.

Godinu dana kasnije, kada više nije bio s Anitom, ali više ni član “Rolingstonsa”, Brajan se vratio u čudesno selo Džudžuka da bi snimio njihovu muziku. Dvije godine poslije njegove smrti izašla je ploča “Brian Jones Presents the Pipes of Pan at Joujouka”.

Čudesna muzika frula i ritualni ritam udaraljki zaista zazivaju neku daleku mitsku prošlost. Veliki bog Pan, prema grčkoj mitologiji, živio je u području Arkadije u Grčkoj. Pitoma priroda Arkadije nadahnula je italijanskog pisca Jakoba Sanacara da napiše djelo “Arkadija” i da napravi od ovog područja utopijsko rajsko mjesto. Upravo u takvom okruženju, drveća, cvijeća, livada, životinja, Pan je svirao svoju umilnu muziku na fruli, okružen satirima i nimfama. Muzika je često bila u neskladu sa njegovim jezivim izgledom. Pan je prikazivan s kozjim stražnjim nogama i rogovima, imao je ljudsku glavu i torzo, kozji rep, jarčeve uši i bradu, a cijelo mu je tijelo bilo prekriveno dlakama. Bio je zaštitnik lovaca i prirode, najbolji plesač među bogovima Olimpa.

Prema antičkom mitu, bio je sin boga magije Hermesa i nimfe Diope. Diopa se toliko uplašila kada je rodila Pana da ju je obuzeo neopisiv strah, danas poznat kao panični strah. Pobjegla je glavom bez obzira i tek rođeno dijete ostavila Hermesu. Kada je odrastao družio se s Apolonom i Dionisom. Apolon mu je bio takmac u muzici, a Dionis u piću. Pan je bio obdaren natprirodnim moćima i mogao je da proriče budućnost. Umijeću proricanja naučio je Apolona, koji je potom osnovao hram i proročište u Delfima.

Pan je, prema Plutarhu, bio jedini grčki bog koji je umro. U svom djelu  (De defectu oraculorum iz 419 godine prije nove ere) Plutarh piše čudnu priču o Panovoj smrti. Mornar Tamuz je plovio svojim brodom ka Italiji kada mu je glas naredio da objavi kako je mrtav veliki bog Pan. On je zastao u mjestu Butrint u Albaniji da bi  objavio smrt rogatog božanstva. Odatle je priča obišla čitav antički svijet, a ljudi koji su vjerovali u njegov kult su bili prestrašeni.

Danas se u mjestu Butrint u Albaniji nalazi memorijalni muzej sa statuom boga Pana prikazanim sa penisom u erekciji. Statuu su iskopali arheolozi 1981. godine u blizini Butrinta. 

Muzika koja se svira na maloj panovoj frulici rasprostranjena je od Grčke, preko Albanije, sve do sjeverne obale Afrike, pa čak i dalje u SAD. Na jugozapadu Amerike i u Meksiku postojao je kult Kokopelija, rogatog frulaša, božanstva plodnosti, koji nevjerovatno liči na kult boga Pana. Najviše je bio rasprostranjen kod Hopi Indijanaca, a njegove slike s frulicom nalaze se na brojnim petroglifima uklesanim u stijenama pomenutog područja.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Rok Partenon (7): Elvis je mrtav, živio kralj (VIDEO)

Rok Partenon (8): Džon Lenon i pop intelektualci

Rok Partenon (9): Lenon i pop kultura

Rok Partenon (10): Lenon, rođeni talenat

Rok Partenon (11): Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (12): Ubistvo Lenona (VIDEO)

Rok Partenon (13): Brajan Džons i Panovo rogato nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (14): Kovitlac seksa, droge i rokenrola (VIDEO)

Rok Partenon (15): Brajan u naručju vještice (VIDEO)

Rok Partenon (16): Put u Maroko (FOTO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu